Even eruit!Nu het weer kan, waaieren de bio-telers uit op zoek naar contacten en iets nieuws. De zaadbedrijven stonden open voor bezoek en daar kwamen bezoekers uit binnen- en buitenland op af.2022-106Teelt
Ongewenste Jersey stiertjes welkom bij Braam en BeekerPoppe Braam en Jacob Beeker zetten zich in voor de verwaarding van biologische Jerseystierkalfjes. Momenteel gaat er wekelijks één volwassen Jersey-stier naar de slacht, het streven is om dat te verdubbelen. Meer Jersey-stierkalfjes zijn welkom.2022-1032Dierhouderij
Stallen vol veeVeestallen blijven lastig in wet- en regelgeving. Een open stal geeft uitstoot. Een afgesloten stal is nooit echt afgesloten en geeft ook uitstoot (en wordt megastal). De rechter noemde het innovatieve optimisme bij emissiearme stallen ‘onzin’.2022-109Dierhouderij
LandbouwberichtenDoor het neerslagtekort van de afgelopen maanden is veel landbouwgrond schraal en droog. Veel boeren hebben last van de aanhoudende droogte en moeten continue beregenen. Desondanks zien veel biologische boeren dat hun bodem de droogte goed doorstaat.2022-106Teelt
Bij de koe of aan de speenemmer?Koos en Monique van der Laan runnen biologisch melkveebedrijf De Beekhoeve. Zij hadden kalfjes bij de koe, maar gingen terug naar kalveren aan de speenemmer. Onrust bij het afspenen en kalverdiarree waren de belangrijkste knelpunten.2022-1024Dierhouderij
Van landbouwproductie naar robuuste teeltsystemenDe groeiambities voor bio zijn groot, het aantal omschakelaars beperkt. Hoe kan het bio-areaal groeien terwijl het landbouwbedrijf levensvatbaar blijft? Akkerbouwers Henk en zoon Koen Klompe uit Flevoland delen hun toekomstvisie en strategie.2022-1026Teelt
Bonjardim Boutique Hotel & WijnenRuim dertig jaar geleden startten Huub en Wil Lenders in Portugal met biologische wijnbouw. Drie jaar geleden begonnen ze een culinair experiment met het openen van een restaurant met logeerkamers. Dat groeide uit tot Bonjardim Boutique Hotel.2022-1012Teelt
MarktberichtenOp maandag 19 september tekenden Erik van der Velde (biologische melkveehouder uit Niehove) en Gert-Jan Stoeten (biologische vleesveehouder uit Zuidhorn) een contract voor onbepaalde tijd met De Groene Weg.2022-1030Markt
Biohuis UpdateOp 5 oktober presenteerde Johan Remkes zijn eindrapport ‘Wat wel kan’, over de stikstofproblematiek. De grote uitdaging is de verdere uitwerking en uitvoering. Remkes stelt voor dat hiertoe een landbouwakkoord wordt gesloten. Biohuis werkt graag mee.2022-1031Wet & regelgeving
Koplopers in kringlooplandbouwSamenwerking tussen akkerbouw en veehouderij kan het kringloopkarakter van de landbouw versterken. Wat kunnen we leren van de biologische bedrijven die tussen 1998 en 2004 deelnamen aan provinciale stimuleringsprojecten voor ‘koppelbedrijven’?2022-1018Bemesting