logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Bodem
  • Bemesting
  • Plantgezondheid
  • Markt
  • Wet & regelgeving
  • Teelt
  • Dierhouderij
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltNeleman vol lof over betrokkenheid Spaanse en Nederlandse koningin bij bio

Neleman vol lof over betrokkenheid Spaanse en Nederlandse koningin bij bio

Biologisch wijnhandelaar en -maker Derrick Neleman had vorige week samen met zijn partner Natasja van Dijk de eer om aan te schuiven bij het staatbanket ter ere van het bezoek van het Spaanse koninklijk paar aan Nederland. Dat was niet geheel toevallig, aangezien Neleman wijn maakt in Spanje.

Neleman toont zich blij verrast door de betrokkenheid en kennis van de biologische wijnbouw van zowel koningin Maxima als koningin Letizia van Spanje. Hij sprak beide één op één tijdens het staatsbanket. Hij mag daar vanwege het protocol van de RVD natuurlijk verder niet al te veel over uitweiden, maar beide koninginnen waren zeer op de hoogte van de biologische landbouw in het algemeen en biologische wijnteelt in het bijzonder.

Bovengemiddeld gespoten

Neleman benadrukt daarbij het belang van de biologische wijnproductie. „Wijnbouw is een vorm van fruitteelt en dat is de teelt waarbij bovengemiddeld gif gespoten wordt ter bescherming van het gewas tegen schimmel.” De wijnmaker vertelt dat koningin Maxima ook goed op de hoogte was van het onderzoek door neurowetenschapper Bas Bloem naar het verband tussen de ziekte Parkinson en veelvuldige blootstelling aan pesticiden. “In Frankrijk is Parkinson een erkende beroepsziekte van wijnboeren. Het komt daar bovengemiddeld voor in gebieden waar niet-biologische druiven worden geteeld.” Alle reden dus om te gaan voor biologische wijnteelt. Daar is nog een wereld in te winnen, aangezien op dit moment het aandeel biologisch slechts 6 procent is.

Fair Trade wijn

Neleman vertelt dat hij koning Maxima al eens eerder had mogen ontmoeten bij de presentatie van de eerste Fair Trade wijn (toen nog Max Havelaar) in de Benelux door supermarktketen Plus. „Zij was toen al zeer geïnteresseerd in alles wat biologisch en duurzaam was. De eerste Fair Trade wijn stamt overigens ook af van Argentinië.” De credits voor het feit dat hij en zijn partner nu bij het staatsbanket mochten aanschuiven geeft hij daarbij volledig aan alle certificaathouders in de coöperatie die Neleman groot hebben gemaakt.

Spanje

Neleman vertelt dat Spanje vanwege de prijs/kwaliteit in Europa het meest geschikt is voor biologische wijn en hij zich er dan daarom ook vestigde als wijnmaker. „Schimmel gedijt het best in vochtige omstandigheden en daarom is een Spanje met zijn droge klimaat een goed land om biologische wijn te telen. Vooral rond Valencia en La Mancha wordt veel biologische wijn gemaakt. Spanje is verder ook veruit de belangrijkste leveranciers van andere biologische fruit en groenten als paprika, komkommer en tomaten. Daar moeten we zuinig op zijn, op zo’n enorme tuinkas."

Prijs en kwaliteit

Naast een goede kwaliteit is Spaanse biologische wijn ook betaalbaar. Het enige land wat er klimatologisch mee te vergelijken is, is Chili. Het is alleen vanwege de afstand al minder duurzaam om daar biologische wijn vandaan te halen. In de supermarkt staan Franse wijnen als het gaat om wijn in het algemeen nog steeds op 1, maar als je kijkt naar biologische wijnen is dat Spanje. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar bijvoorbeeld ook voor Engeland en Duitsland. Toen ik begon als handelaar kwam ik zelf ook elke keer in Spanje uit, zowel voor de prijs als de kwaliteit.”

Biologisch-dynamisch

En dat gold dus ook toen hij zich toelegde op het maken van wijnen. Neleman belandde ooit in de biologische wijn, toen hij na afronding van zijn opleiding aan de Warmonderhof een goede baan vond in het Duitse Nahe-gebied. De buurman daar had een wijnhuis biologisch-dynamische wijnen en zo raakte ik geïnspireerd.”

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Neleman

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top