logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Bodem
  • Bemesting
  • Plantgezondheid
  • Markt
  • Wet & regelgeving
  • Teelt
  • Dierhouderij
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltVlaamse biologische melkveehouders onderzoeken manieren om veldbonen te 'toasten' voor veevoer

Vlaamse biologische melkveehouders onderzoeken manieren om veldbonen te 'toasten' voor veevoer

Het Belgische onderzoek- en adviesbureau Inagro onderzoekt samen met Belgische biologische melkveehouders manieren om veldbonen lokaal te verwerken tot fijner veevoer. De veldbonen met een mobiele machine 'toasten' (vermalen) biedt mogelijk kansen om het gewas makkelijker in het rantsoen voor de koeien op te nemen. Voor de biologische melkveehouderij zijn de mogelijkheden tot toasten echter beperkt.

'De meerwaarde van een toastingproces voor het opkrikken van de voederwaarde wordt onderkend', stelt Inagro op de eigen website. 'Toasten kan er immers voor zorgen dat de bestendigheid van zowel het eiwit als het zetmeel toeneemt. Hierdoor is het beschermd tegen afbraak in de pens, en kan het verderop in het maagdarmkanaal als een efficiënte eiwitbron worden ingezet.'

Toatsfabrieken alleen voor gangbaar

De mobiele toastmachine die in België werd gebruikt, moest vanuit Frankrijk komen. 'Helaas zijn er hier hoge transportkosten mee gemoeid en ook de verbruikskosten van deze installatie lopen hoog op. Er bestaan eveneens industriële (vaste) toastinstallaties in België, die bij grotere hoeveelheden zeker interessant zouden kunnen zijn. Nu, hier wringt het schoentje voor onze biologische veehouders. Door de beperkte omvang van deze sector is het niet aangewezen beroep te doen op deze installaties.'

Inagro zoekt nu naar een alternatief, in samenwerking met de Vlaamse landbouwonderzoeksoverheidsinstantie ILVO. Inagro: 'Bij de verwerking van gangbare veldbonen wordt er namelijk gebruik gemaakt van specifieke suikers om een maillardreactie, en vervolgens een hoger DVE-gehalte, te verkrijgen. Bij een bio-proces wordt enkel met warmte gewerkt.'

Onderzoek

En dus wordt er onderzocht of het haalbaar is om eventueel zelf een mobiele toastinstallatie aan te schaffen. 'Kunnen we onder biologische omstandigheden tot vergelijkbare voederwaarden komen? Kunnen we een maillardreactie opwekken door aan een alternatief vochtgehalte te toasten? Binnen de operationele groep ‘ToastKanLokaal’ gaan we daarom samen met een selecte groep van biologische veehouders op zoek naar antwoorden.'

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Beeld: INAGRO

Bron: INAGRO

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top