Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsWet & regelgevingDuitsland in 2030: 30 procent van de voedselproductie moet biologisch zijn

Duitsland in 2030: 30 procent van de voedselproductie moet biologisch zijn

De Duitse regering heeft begin dit jaar de eerste nationale voedingsstrategie gepubliceerd. Daarin is veel aandacht voor biologisch voedsel.
Beeld: Kontrollgesellschaft Ökologischer Landbau mbH

Naar schatting liggen de ziektekosten als gevolg van ongezond eten in Duitsland op ongeveer 33 miljard euro per jaar. Daarom wordt in de Duitse voedingsstrategie de aandacht gevestigd op humane gezondheid en beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen, ongeacht sociale aspecten zoals inkomensklasse en herkomst. Dat schrijft Agro berichten buitenland, een website van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

30 procent

De overheid kiest voor biologische landbouw als duurzame vorm van voedselproductie en streeft ernaar in 2030 om 30 procent van de voedselproductie in Duitsland biologisch gecertificeerd te hebben. Qua voedselvoorziening erkent de overheid kwetsbaarheid in de lage zelfvoorziening van productgroepen als groenten (35%) en fruit (20%). In deze categorieën van voedselproductie is de zelfvoorziening van Duitsland te laag, en zijn ze afhankelijk van voedselproductie in het buitenland.

Om boeren in Duitsland te ondersteunen om nieuwe gewassen te telen en zo te bouwen aan een bredere zelfvoorziening, zijn er verschillende programma’s om regionale ketens van met name plantaardige producten op te zetten. Er wordt ook gewerkt aan passend beroepsonderwijs. Bovendien streeft de overheid een volledige plicht op herkomstvermelding op producten na, ook als het gaat om verwerkte producten.

Communicatie

Communicatie heeft een centrale rol in de voedingsstrategie. De Duitse overheid wil dat op verpakkingen eerlijker wordt gecommuniceerd over gezondheidsaspecten door de Nutri-Score verder te ontwikkelen en ook voor de gastronomie geschikt te maken. In de communicatie wordt ingezet op een voorzetting van bestaande bewustwordingscampagnes rond leefstijl (IN-FORM, KINDERLEICHT), voedselproductie (Lernort Bauernhof) en voedselverspilling (Zu Gut für die Tonne).

Zo heeft Duitsland sinds 2023 al de labels goud, zilver en brons voor de horeca, waaruit duidelijk wordt hoeveel procent van het aanbod aan producten biologisch is.

Foto van Robert Hüsken
Tekst: Robert Hüsken

Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: Agro berichten buitenland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top