Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktSuccesvolle opschaling van aandeel biologisch en lokaal in bedrijfscatering Noord-Brabant

Succesvolle opschaling van aandeel biologisch en lokaal in bedrijfscatering Noord-Brabant

Marc Oudenhoven, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling in Brabant.
Marc Oudenhoven, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling in Brabant.
In de provincie Noord-Brabant zijn biologische producten succesvol op de menukaart gezet. Met de pilot Biolokaal Catering Noord-Brabant is het doel gesteld voor 2023 om het aandeel biologisch en lokaal te laten stijgen naar respectievelijk 20 en 10 procent.

Bij het begin van de pilot lagen deze getallen op 2,65 procent voor biologisch en 10,8 procent voor lokaal. Een recentelijk gepubliceerd rapport laat nu zien dat het aandeel biologisch is gestegen naar bijna 12 procent. Hiermee is het doel nog niet gehaald, maar een stijgende lijn is zichtbaar. Het lokale en regionale aandeel is gemeten op 12,21 procent, daarmee is het doel ruimschoots gehaald.

Koffie

Bij aanvang is besloten dat koffie en thee niet onder de producten valt, omdat deze al een groot aandeel hebben en in de regel niet lokaal zijn. Mocht koffie wel worden meegerekend dan halen verschillende deelnemers meer dan 26 procent biologisch, ruim boven de doelstelling. De resultaten van de pilot laten zien dat vooral biologische zuivel, vruchtensappen en biologische broodjes goed scoren. Proeverijen en nudging zijn ook succesvol gebleken om bezoekers aan te zetten tot het maken van een biologische keuze.

De belangrijkste knelpunten voor opschaling van deze productgroepen is de beschikbaarheid, prijs en logistiek. Reguliere groothandels hebben vaak een beperkt assortiment en verschillende deelnemers zijn daardoor uitgeweken naar biologische groothandels en lokale aanbieders. Bestaande cateringcontracten zijn hierin wel een belemmering gebleken. Ook blijft de vraag nog altijd of de consument bereid gaat zijn om meer te betalen voor biologische producten.

Actieplan

De pilot resultaten laten zien dat er goede mogelijkheden zijn om het aandeel biologisch en lokaal in de bedrijfscatering, en daarmee ook de horeca, substantieel te verhogen. Dit sluit ook goed aan bij het Nationaal Biologische Actieplan van het Ministerie LNV. In dit plan is een van de doelstellingen ook het verhogen van biologische producten in de foodservice.

Tekst: Lotte Opdam

Beeld: Natasja Beverloo

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top