Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktKalf bij de Koe-melk stuwt afzet ZuiverZuivel

Kalf bij de Koe-melk stuwt afzet ZuiverZuivel

De afzet van de bd-melk onder het merk ZuiverZuivel is het afgelopen jaar met zeker 10 procent gegroeid dankzij de introductie van de Kalf bij de Koe-lijn. Dat meldt Edwin Crombags van ZuiverZuivel, de biologisch-dynamische tak van WeerribbenZuivel in Nederland (Ov.)

De Kalf bij de Koe-melk werd in oktober 2022 geïntroduceerd, tegelijkertijd met het onafhankelijke Kalverliefde-merk waar ZuiverZuivel mee samenwerkt en de verpakkingen voor afvult.

De consument heeft absoluut interesse in deze melkstroom, zegt Crombags. „De meeste vragen die bij ons binnen komen, gaan over kalveren bij de koe. Dierenwelzijnsorganisaties richten er ook de aandacht op. Die melk voldoet aan een zekere behoefte van de consument, ook in de supermarkt.”

Yoghurtlijn erbij

ZuiverZuivel-melk is verkrijgbaar bij Odin en Ekoplaza; Kalverliefde-melk bij AH en Plus. De Kalverliefde-melkstroom is nu circa 12.000 liter in de week, meldde initiatiefneemster Janina van der Drift onlangs. ZuiverZuivel houdt de volumes aan melkstromen strikt onder de pet, maar wil wel kwijt dat de afzet door die lijn met 10 procent is gegroeid. Dat biedt voldoende perspectief om vanaf maart naast de dagverse melk ook een Kalf bij de Koe-yoghurtlijn in de markt te zetten.

Zes boeren

ZuiverZuivel ontvangt melk van 25 biologisch-dynamische boeren, van wie er zes de kalveren bij de koe houden. De belangstelling onder boeren om ook die stap te gaan zetten, is groeiende, ervaart ZuiverZuivel. Een maand het kalf bij de koe is de minimum vereiste, maar de meesten doen het zo’n drie maanden. Melkveehouders die eraan meedoen, beuren 7 cent extra per liter ter compensatie van de meerkosten. Crombags: „Het lastigste was het nog om die melk apart op te laten halen, ook al werken we met compartimenten in de RMO-wagens.”

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Gineke Mons

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top