logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Bodem
  • Bemesting
  • Plantgezondheid
  • Markt
  • Wet & regelgeving
  • Teelt
  • Dierhouderij
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDierhouderijTwee veganistische melkveebroers gaan volledig over op biologische akkerbouw

Twee veganistische melkveebroers gaan volledig over op biologische akkerbouw

Beeld van biologische groenten ter illustratie.
Beeld van biologische groenten ter illustratie.
De Duitse broers Maik (25) en Marco Möller (26) zijn beiden veganist. Ze nemen de boerderij van hun ouders in Lentföhrden over, maar stoppen volledig met de veehouderij. In plaats daarvan willen ze een educatief bedrijf oprichten met alleen biologische akkerbouw.

De vader van Maik en Marco Möller zette al de eerste stap naar een diervriendelijkere melkveehouderij. Zo valt op Abendblatt.de te lezen waar de beide broers hun verhaal doen. Toen hun vader het bedrijf van zijn ouders overnam, stapte hij direct over op biologische landbouw en was hij Bioland-gecertificeerd. Met een veehouderij met moedergebonden kalveropfok. ‘Dit betekent dat de kalveren langer bij hun moeder mogen blijven, drie tot vier maanden, en zoveel mogen zogen als ze willen’, aldus de beide broers die het bedrijf binnenkort volledig overnemen. ‘En niet, zoals nu de standaard is, dat ze er direct van worden weggerukt en in een iglo worden gestopt. Dit zijn stappen om dierenleed te verlichten.’

Niet ver genoeg

Maar dat gaat beide broers gezien hun overtuiging en leefwijze niet ver genoeg. ‘Omdat we uit overtuiging veganistisch leven, was het voor ons duidelijk dat dit niet mogelijk zou zijn als we de boerderij zouden overnemen.’ Want ondanks de biologische werkwijze, is er volgens de broers nog steeds groot dierenleed. ‘De dieren worden nog steeds gedood en uitgebuit. We kunnen dit niet rijmen met ons geweten.’

Seizoensgebonden groenten

Daarom stoppen de broers met de melkveetak en schakelen ze binnenkort volledig over op de biologische teelt van seizoensgebonden groenten en granen. De marketing is gebaseerd op 'solidariteits landbouw', dat wil zeggen een coöperatief principe. En ze gebruiken plantaardige mest, klavergras, waardoor ze vanaf volgend jaar ook ‘biocyclisch veganistisch’ gecertificeerd, een Duits keurmerk.

Educatief programma

Ook willen ze een onderwijsaanbod gaan opzetten. Marco Möller: ‘Dierethiek, biocyclisch-veganistische landbouw, we willen deze onderwerpen midden in de samenleving krijgen. We merken dat daar een vervreemding plaatsvindt. Vooral in de stad hebben kinderen die daar opgroeien geen enkele band meer met boerderijen of landbouw. Ze weten niet eens wat er moet gebeuren om het vlees in de supermarkt te kunnen kopen.’

Transfarmation

Vanaf 2025, het jaar dat Maik zijn studie wil afronden, runnen de beide broers de boerderij samen met zijn ouders, en vanaf 2026 alleen. Projecten en plannen zijn in ontwikkeling. In de tussentijd krijgen de gebroeders Möller steun van de organisatie Transfarmation. Deze groep werd vier jaar geleden opgericht in Zwitserland. ‘Het begon op een boerderij waar geen dieren worden gebruikt, maar waar educatief werk wordt gedaan’, zegt Matthias Welzel, die als projectmanager de leiding heeft over de boerderij in Lentföhrden. ‘Er was een vraag van andere boeren of het voor hen mogelijk was om te stoppen met het gebruik van dieren. Oftewel, farming, zonder dat je jaar in jaar uit dieren naar het slachthuis hoeft te brengen.’ Welzel meldt dat 135 boerderijen in Zwitserland de omschakeling inmiddels hebben voltooid.

De achtergrond van de beide broers

Maik Möller, die op zijn 19de in Brandenburg an der Havel ging studeren, behaalde een bachelor in toegepaste informatica. Nu studeert hij voor de tweede keer, in Witten: algemeen management. Marco is opgeleid als verzekerings- en bankmedewerker. Laatgenoemde: ‘Het was goed om zicht te krijgen op hoe dingen werken in de vrijemarkteconomie. Toen Maik veganist werd en het ons vertelde, kwam ik er voor het eerst mee in aanraking. Dat was bijna twee jaar geleden. En ik heb gemerkt dat ik de manier waarop onze voedingsstructuur nu is ingericht niet wil ondersteunen.’ Het denkproces ging snel, en na drie maanden vegetariër geweest te zijn, stapte ook Marco ook over op een puur plantaardig dieet.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief

Bron: Abendblatt

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top