Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktRemeker brouwt bier van biologische wei

Remeker brouwt bier van biologische wei

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
Biologische kaasmakerij Remeker uit Lunteren zet de eerste stappen in de productie van bier op basis van wei, het restproduct van de kaasproductie. Dit gaat nu nog naar het jongvee, maar wanneer het wordt verwaard tot bier gaat het van ‘feed’ naar ‘food’, aldus kaasmaker Jan-Dirk van der Voort.

Voor het brouwproces is Remeker een samenwerking aangegaan met de Amsterdamse brouwerij Kleiburg. Afgelopen week is de eerste 1.730 liter bier gebrouwen, waarbij het water is vervangen door wei. „Nu is het afwachten of het ook gelukt is”, geeft hij aan.

Voor de afzet van het wei-bier mikt kaasboerderij Remeker op het horecakanaal, waar ook veel van de biologische rauwmelkse kazen naar toe gaan. Mocht het een succes worden, dan kan in principe 7.000 liter wei in de week worden omgezet tot bier. „Het is een totaal nieuw product; niemand heeft dit”, aldus de kaasmaker.

Biologische hop

Het bier is nog niet biologisch gecertificeerd omdat brouwerij Kleiburg dat nog niet is. Maar er staan plannen op stapel voor nieuwbouw in Ede, en die nieuwe brouwerij zal wel biologisch gecertificeerd worden. Met name biologische hop is nu nog lastig te krijgen, vertelt Van der Voort. Daarvoor zijn brouwers nu nog aangewezen op Nieuw-Zeelands product, maar import over zo’n grote afstand strookt niet met de biologische gedachte. Er is echter goede hoop dat er volgend jaar biologische hop beschikbaar komt vanuit Brabant.

De gebruikte granen (spelt en haver) zijn wel biologisch en afkomstig van lokale telers. Op termijn wil Van der Voort die zelf gaan telen, nu de onderneming er 15 hectare akkerbouwgrond erbij heeft verworven.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Pixabay

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top