Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltVeldbijeenkomst biologische tuinderij ’t Struykgewas trekt veel bezoekers

Veldbijeenkomst biologische tuinderij ’t Struykgewas trekt veel bezoekers

Jaarlijks organiseert stichting zaadgoed een velddag om gewassen te bekijken en de producten te proeven. Dit keer met aandacht voor rode bieten en buitenteelten van paprika en aubergine. Pieter Struyk, die naast bio tuinder ook onderzoeker is bij het Louis Bolk Instituut gaf een rondleiding.

Struyk teelt op stroken van 1,50 en 3,00 meter breed. Na drie jaar ervaring neigt hij meer naar 3 meter stroken. Dat maakt de planning en uitvoering wat makkelijker. Over de voordelen van strokenteelt, valt niet direct iets te zeggen, wel ziet Struyk een uitdaging om kolen te telen zonder deze af te dekken. Door natuurlijke vijanden te stimuleren blijft de schade door koolvlieg en koolwitje naar verwachting beperkt.

Edwin Nuijten is veredelaar bij De Beersche Hoeve en vertelt over de verschillende rassen rode bieten. Omdat de opkomst in de demo na zaaien tegen viel, valt er weinig te zeggen over opbrengsten. Wel over de vorm en de kleur van de bieten. Dit lijkt per jaar te variëren, zo ziet de Robuschka er dit keer donker rood uit. Van dit ras is bekend dat het een hoge brix waarde heeft en daarmee ook geschikt voor de sapverwerking. Ook F1 Boro kleurt rood, maar heeft doorgaans een wat lager droge stof gehalte.

Tijdens de proeverij die volgt, lijkt het of Boro te lang heeft gekookt. Het proeven en beoordelen van smaak is niet eenvoudig. Reinier Hoon legt uit hoe je meer gevoel en inzicht krijgt in de smaak van rode bieten. Naast een proefronde en intensieve uitwisseling komen Gesche, Robuschka en de Egyptische plat ronde als meest smaakvolle bieten naar voren. Echter, voor alle rassen geldt dat ze dit jaar een goede smaak voortbrengen.

Aanstaande 29 september 2023 start de cursus kringlooplandbouw op de Beersche Hoeve, aanmelden kan via de bioacademy. Meer info is hier te vinden.

Tekst: Leen Janmaat

Beeld: Leen Janmaat

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top