Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDierhouderijPFAS in Deense biologische eieren aangetroffen

PFAS in Deense biologische eieren aangetroffen

In Denemarken is PFAS gevonden in biologische eieren. De stoffen worden hoogstwaarschijnlijk overgedragen via het vismeel dat wordt gebruikt voor diervoeder. Dit werd met elkaar in verband gebracht doordat gelijke concentraties en samenstellingen van PFAS werden gevonden bij grote groepen kippen die biologisch voer met vismeel kregen.

Door kinderen kan door de gevonden waarden voor PFAS in de biologische eieren de aanvaardbare inname worden overschreden. Vooral kinderen van vier tot negen jaar die meer dan 2,5 biologische eieren per week eten, lopen het risico te veel van de ongewenste stof binnen te krijgen.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft de aanvaardbare wekelijkse inname vastgesteld op 4,4 nanogram PFAS per kilo lichaamsgewicht per week. Bij kinderen die veel eieren eten zou deze inname kunnen oplopen tot 10 nanogram per kilo lichaamsgewicht per week.

PFAS horen tot een middelengroep die kan migreren en zich kan ophopen via de voedselketen. Via kippenvoer en de kip komen de stoffen in het ei en daar binden ze zich aan het eiwit in de dooier. Mensen die eieren eten, nemen de PFAS op. Het kan drie tot zeven jaar duren voordat de stofconcentratie wordt gehalveerd, meldt de DTU National Food Institute.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: DTU National Food Institute

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top