Burger geen onderdeel van CRISPR-Cas discussie
Conclusie Rathenau Inistituut: Burger wil sleutelen aan dna alleen toestaan als het daadwerkelijk bijdraagt aan een veilig voedselsysteem.
Biotechnologieën hebben grote invloed op de wijze van onze voedselproductie. Hoe mensen daarover denken, hangt vaak nauw samen met hoe ze willen leven en zich verhouden tot andere soorten schrijft het Rathenau Instituut. Door burgers inspraak te geven, kunnen beleidsmakers waarden die burgers belangrijk vinden, een plek geven in de nieuwe regelgeving.
Bevindingen
Wat blijkt? De meningen van de burgers lopen nog al uit een. Sommigen denken dat deze technieken noodzakelijk zullen zijn om problemen zoals klimaatverandering aan te pakken. Anderen daarentegen vermoeden dat de invoering ervan de problemen in de landbouw en het voedselsysteem juist zullen verergeren. In het algemeen zijn ze terughoudend en aarzelend over het gebruik van ngt's en genetische modificatie bij gewassen. Ze twijfelen er vooral aan of deze gewassen daadwerkelijk een zinvolle bijdrage gaan leveren aan de oplossing van de huidige maatschappelijke uitdagingen in het voedselsysteem. Ook betwijfelen ze of nieuwe technieken de juiste manier zijn om deze uitdagingen aan te gaan. Zij vragen zich af of alternatieve oplossingen misschien beter zijn omdat ze de oorzaken van de problemen kunnen aanpakken en minder onvoorziene langetermijnrisico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mens en ecosysteem. Wel is er twijfel of alternatieven, zoals bijvoorbeeld het eten van minder vlees om landbouwgrond beschikbaar te maken in de strijd tegen voedselschaarste, realistisch zijn. Burgers in onze studie vragen zich ook af of bedrijven daadwerkelijk waardevolle nieuwe plantenrassen zullen ontwikkelen voor de samenleving. Zij ervaren dat het bedrijfsleven vooral gericht is op het maken van winst.
Unaniem voor regulering
Ondanks de twijfel, vinden alle respondenten dat regulering van ngt-gewassen noodzakelijk is. Belangrijke redenen: schade voorkomen aan het milieu en de volksgezondheid, keuzevrijheid voor consumenten, voorkomen dat technologie de maatschappelijke ongelijkheid vergroot, en ervoor zorgen dat technologie bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Dat laatste vinden de burgers die het Rathenau Instituus sprak een belangrijke voorwaarde voor het op de markt brengen van ngt-producten. Volgens hen moet er een maatschappelijk doel zijn en mogen ngt-gewassen niet louter uit commerciële motieven worden ontwikkeld. Voor nieuw beleid zou dit betekenen dat ngt-gewassen per geval moeten worden beoordeeld op bredere overwegingen zoals het doel dat met het nieuwe gewas bereikt kan worden en de waarde ervan voor de samenleving.
Breed maatschappelijk debat
Burgers maken zich dus zorgen dat vooral multinationals zullen profiteren. Waar gaat de macht heen? Hoe gaat technologie onze samenleving veranderen? Het Rathenau instituut pleit voor een breedmaatschappelijk debat.
Het hele rapport van het Rathenau Insituut is hier te lezen. Het rapport wordt ook besproken in de Zembla uizending van 13 april jl.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Rathenau Instituut