Merle Koomans van Odin wil het gesprek aan gaan over CRISPR-Cas
De Europese Commissie bereidt op dit moment een herziening voor van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken. Mogelijk leidt dit er toe dat een relatief nieuwe techniek als CRISPR-Cas ook in de biologische landbouw ongemerkt zijn intrede kan doen. Er is sinds jaren een sterke lobby vanuit de agro-industrie om het sleutelen aan DNA techniek zonder etiketteringsplicht en risicoanalyse toe te laten. Deze lobby is zo sterk, dat de biologische sector niet welkom was bij het ronde tafelgesprek van LNV, afgelopen januari.
Keuzevrijheid
De gentechniek belooft droogte-, ziekte- en plaag-tolerante gewassen die voedselzekerheid bieden voor de hele wereld. Maar, als de komende tijd door Europa besloten wordt CRISPR-Cas niet meer onder de regelgeving voor GMO-technieken te scharen (oftewel te dereguleren), dan betekent dat er voor gewassen gemodificeerd met CRISPR-Cas geen verplichte risicoanalyse en etiketteringsplicht meer nodig is en overal gebruikt kan worden. Merle: 'Daardoor komen deze GMO-producten onzichtbaar in de normale productie- en voedselketen terecht. Niemand weet dan dus meer wat hij op zijn bord heeft liggen. Of dat er in de gewassen die je teelt een GMO-component zit. En daarmee verdwijnt dus de keuzevrijheid voor consument én de biologische boer. En kan de biologische landbouw niet meer garanderen dat ze GMO-vrij blijft. Terwijl GMO-technieken niet gewenst en toegestaan zijn in biologische producten, omdat ze niet passen bij de waarden van de biologische landbouw.'
Hoogste tijd om het hier met elkaar over te hebben, vindt Merle. Reageer nu op de volgende stelling:
Onder dit artikel is ruimte om inhoudelijk te reageren. Meer weten? Wat zijn de voors en tegens van deze knip-en-plak-techniek? Zie de uitzending van Zembla van 13 april jl. Of bekijk dit leaflet van IFOAM.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Tekst: Merle Koomans
Beeld: Anna Veltman