Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDierhouderijGoud voor RauwPower kefir-hangop Cum Laude Awards

Goud voor RauwPower kefir-hangop Cum Laude Awards

Koen, Tonny en André Mulder.
Koen, Tonny en André Mulder.
Raw Milk Company uit De Lutte nam onlangs voor het eerst deel aan de Cum Laude Awards. En met succes, want het bedrijf ging met maar liefst drie awards naar huis: Goud voor RauwPower kefir-hangop en Zilver voor Oerkefir en rauwe roomboter.

‘Het was heel spannend afgelopen week. De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders organiseerde de jaarlijkse Cum Laude Awards en Raw Milk Company deed hier voor het eerst aan mee. En we zijn meteen in de prijzen gevallen. We zijn als team hier natuurlijk super trots op. We zijn tien jaar bezig en dit is echt een stukje erkenning’, vertelt mede-eigenaresse Tonny Mulder.

Raw Milk Company

André en Tonny Mulder begonnen in 2009 met het maken van rauwmelkse kefir. Wat begon met een emmertje kefir per dag, is inmiddels uitgegroeid tot een compleet bedrijf: Raw Milk Company. In het Twentse plaatsje De Lutte verwerken ze dagelijks verse rauwe melk en maken ze kefir, yoghurt, hangop en andere rauwmelkse zuivel. André kreeg ooit een boek van iemand: ‘The Untold Story of Milk’. Toen hij het uit had, dacht hij: ‘Hier moeten we wat mee doen'. Mulder was ervan overtuigd geraakt dat rauwe melk vele malen beter is dan gepasteuriseerde melk.

Gepasteuriseerd versus rauw

Volgens Mulder is het grote verschil dat je rauwe melk zo vers mogelijk moet verwerken, dus meteen nadat de koeien gemolken zijn. ‘Dit proces is veel duurzamer dan bij gepasteuriseerde melk, want je hoeft de melk alleen maar iets af te koelen. Bij gepasteuriseerde melk moet de melk eerst verhit worden en daarna weer worden afgekoeld. Dat kost enorm veel energie en er gaan daardoor veel waardevolle stoffen verloren. Bij rauwe melk blijven de goede stoffen behouden, het kost minder energie en het fermentatieproces zorgt voor veel voedzamere en gezondere zuivel, mede doordat wij niets afromen. Puur natuur dus.’

Grasgevoerde koeien

‘Bij ons veebedrijf waren we vooral bezig met melken en het vee zelf. En nu zijn we veel meer gericht op het verwerkingsproces en de kwaliteit. De biologische melk komt van Landgoed Het Hengelman, van koeien die zoveel mogelijk grasgevoerd zijn en die geen soja, tarwe of maïs krijgen. Dat zorgt voor een betere verhouding tussen omega 3 en 6-vetzuren in de melk.’

35 jaar ‘t Ecoloar

André en Tonny hadden 35 jaar lang boerderij ‘t Ecoloar bij Zwolle. Ze richtten in 2016 The Raw Milk Company op. Zoon Koen heeft zijn master Levensmiddelentechnologie aan de universiteit Wageningen afgerond.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Raw Milk Company

Bron: Odin

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top