Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktOdin zet zaadvast op tafel

Odin zet zaadvast op tafel

Hét thema voor de biologische landbouw de komende jaren

Bij Odin gaat liefde door de maag. Het eerste ‘Odin aan tafel’-diner voor de coöperatieleden organiseerde Odin in haar eigen foodcafé in Eindhoven. Een manier voor Odin om in contact te komen met haar leden. Op 29 maart stond het belang van zaadvaste rassen tijdens het diner centraal. Natuurlijk werden er ook alleen zaadvaste groenten geserveerd.

Aan tafel met de directie van ‘jouw winkel’. Bij Odin schoven 40 leden aan. Tussen de gangen door werd het belang van zaadvaste rassen en de risico’s van gentechnieken vanuit verschillende invalshoeken belicht. Vrijheid, diversiteit en broederschap vormde de rode draad van de avond.

Coöperatievoorzitter en Odin directeur Merle Koomans pleitte voorafgaand aan het diner voor een landbouwsysteem waarin ‘we zelf wat te kiezen hebben’. Consumenten zouden volgens haar op zijn minst moeten weten welk uitgangsmateriaal en welke gentechnieken zijn gebruikt voor de groenten die in de winkelschappen liggen. Nu is dat voor de consument onduidelijk. Ook voor de teler is keuzevrijheid belangrijk. Tegenwoordig zijn er steeds minder verschillende groenterassen beschikbaar en wereldwijd is de zaadhandel in handen van een aantal multinationals die bijna alleen F1-hybride groenten verkopen.

Diversiteit

Teun Luijten, operationeel directeur van Odin boerderij De Beersche Hoeve benadrukte het belang van diversiteit, onder andere voor de voedselzekerheid. Volgens hem is een bedrijf pas echt gezond, als er op en rondom het bedrijf voldoende biodiversiteit aanwezig is. In de groententeelt en akkerbouw zijn slechts een aantal F1-hybride rassen beschikbaar.

„Hybriden staan vernieuwing in de weg”

Teun Luijten

Dat maakt volgens Luijten de teler afhankelijk en ‘staat vernieuwing in de weg’. Met deze hybriden is het doorontwikkelen van een bedrijfseigen ras niet mogelijk. Dat maakt de ontwikkeling van een weerbaar gewas, dat goed aangepast is aan de omstandigheden op het bedrijf, onmogelijk.

Vrijheid

Voor Edwin Nuijten, veredelaar van de Beersche Hoeve, staat veredeling gelijk aan verwondering en is het onlosmakelijk gekoppeld aan vrijheid. Iedereen heeft in principe de mogelijkheid om met planten te werken en planten te selecteren. Vroeger gebeurde dit generatie op generatie. Hybride veredeling, gentechnologie en patenten staan haaks op deze vrijheid. Nuijten zette de gasten aan het denken en gaf tijdens de maaltijd dan ook de vraag mee: hoe zou zaadvaste veredeling voorgefinancierd kunnen worden? ‘Community Supported Breeding’ noemde hij als mogelijkheid.

Broederschap

„Zaadvaste rassen worden hét thema binnen de biologische landbouw voor de komende vijf jaar,” aldus directielid Theo Boon.

„Zaadvaste rassen worden hét thema binnen de biologische landbouw voor de komende vijf jaar”

Theo Boon

Boon ziet het als zijn opdracht om opnieuw ‘de afslag te nemen naar zaadvaste veredeling’. Broederschap is nodig volgens hem, om samen een ‘coalitie off the willing’ te vormen en deze ontwikkeling door te zetten. Boon uitte zijn zorgen over de gentechniek CRISPR-Cas en de lobby hiervoor op EU niveau, zonder dat de consument wordt betrokken in deze discussie. De consumenten juist infomeren zodat deze een eigen standpunt in kan nemen, is voor hem belangrijk.

Odin en de Beersche Hoeve

Foodcoöperatie Odin heeft 34 eigen winkels, een groothandel, een bezorgdienst en 150 afhaalpunten, een eigen boederij en imkerij. Odin is eigendom van 16.000 leden.

De leden van de coöperatie zijn onder andere mede-eigenaar van Odin boerderij De Beersche Hoeve. Hier worden op 20 hectare groenten geteeld, zaadvaste groentenrassen vermeerderd en veredeld.

Foto van Anna Veltman
Tekst: Anna Veltman

Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland.

Beeld: Anna Veltman

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Nieuwe veredelingstechnieken
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top