Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDierhouderijEigen slagerij Erfgoed Bossem twee keer zo groot

Eigen slagerij Erfgoed Bossem twee keer zo groot

Annette van Gaalen en Dennis Rerink bij de brandrode runderen.
Annette van Gaalen en Dennis Rerink bij de brandrode runderen.
De eigen slagerij van biologische vleeskoeienboerderij Erfgoed Bossem wordt twee keer zo groot. Vanaf april kunnen er daarom vier in plaats van twee karkassen per maand van koeien van het eigen erf verwerkt worden.

„Het gaat erom dat je meerwaarde creëert. Dan kun je een goede boterham verdienen”, aldus Dennis Rerink die samen met zijn partner Annette van Gaalen net buiten het Twentse Lattrop een biologisch vleeskoeienbedrijf runt met 150 brandrode runderen. Zij begrazen naast de 30 hectare aan weilanden ook 50 hectare aan natuurgrond.

Verdrievoudiging

Als de runderen aan de slagerij worden geleverd, levert dan 1.500 euro per stuk op. Als Rerink de karkassen zelf in zijn slagerij verwerkt tot kant en klare producten wordt dat 4.000 tot 4.500 euro. Dat gebeurt nu met twee stuks vleesvee per maand, maar dat wordt vanaf april vier. Rerink levert ze op maandag aan een slachterij in Losser, waarna hij op dinsdag de karkassen terugkrijgt om ze tot kant en klaar vlees te verwerken, variërend van biefstukken tot hamburgers en van gehakt tot picanha, het staartstuk.

Keuken vergroot

Daarvoor wordt op dit moment de keuken vergroot van 100 naar 200 vierkante meter. En ook de koeling wordt verdubbeld en verplaatst. Daardoor ontstaat er ruimte voor een nieuwe werkbank, snijtafel en gehaktmolen. Naast koeling en diepvries heeft Rerink bewust gekozen voor een extra 0-graden kast. Daarin kunnen we het vlees mooi laten rijpen.”

Bezig blijven

Dus naast dat het wat opbrengt, kost het ook wel wat, bevestigt Rerink lachend. „Er gebeurt van alles in de landbouw, maar je moet niet stil blijven staan, je moet bezig zijn met de toekomst. Ieder moet dat op zijn eigen manier doen en wij doen het zo. Daar krijgen wij energie van.” Rerink vertelt dat een karkas uitbenen zo’n 30 uur kost, dus dat wordt straks in totaal 120 uur in plaats van 60 uur per maand. Daar hebben wij capaciteit voor in onze keuken met twee koks en een slager. Erfgoed Bossem heeft namelijk naast een vleeskoeienbedrijf ook een bed & breakfast en een eigen restaurant.

Via webwinkel

Naast het eigen restaurant wordt het vlees uit de eigen slagerij ook via de webwinkel Twenteoptafel.nl verkocht en per koerier naar klanten in heel Nederland en België geleverd.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Erfgoed Bossem

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top