Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktHet Graanschap presenteert korte-keten-concept van graan tot brood

Het Graanschap presenteert korte-keten-concept van graan tot brood

Tijdens de biobeurs in ’s-Hertogenbosch heeft Het Graanschap haar korte-keten-concept ‘van graan tot brood’ gelanceerd.

Het Graanschap gaat naar eigen zeggen in 2023 volop door met haar missie: lekker brood van duurzaam geteeld lokaal graan voor iedereen. Sinds de oprichting in 2018 werkt het bedrijf aan een korte keten, van de teelt tot en met het verkopen van eigen desembrood. ‘Dat heeft voor veel belangstelling gezorgd vanuit allerlei hoeken: boeren, bakkers, milieuorganisaties, overheid, detailhandel en grondstofleveranciers’, aldus Het Graanschap.

Lokale en landelijke bakkerijen

‘Om meer impact te kunnen maken, richten we ons nu op lokale en landelijke bakkerijen met lokaal meel van een korte keten’, aldus Renee Pater, bakker-ondernemer van Het Graanschap. ‘We willen het voor steeds meer bakkerijen mogelijk maken om van duurzaam geteeld graan het beste brood te maken en daarmee bij te dragen aan de natuur. Dit jaar gaan we opschalen naar ruim 120 hectare waarmee we ruim 700.000 kilo biologisch graan van de akkers halen. Het graan malen we op een steen tot het mooiste meel en bloem.’

Dezelfde ambitie

Om op te kunnen schalen gaat Het Graanschap samenwerken met twee bedrijven die volgens haar dezelfde ambitie hebben: biologische telers Thijs Geerse en Wouter Snippe van WeGrowOrganic zoeken en begeleiden boeren bij de teelt en Jan Donker van BD graan maalt het graan. Afgelopen week stond Het Graanschap op de biobeurs in de stand Wegroworganic om boeren te enthousiasmeren. ‘Wij hebben boeren verteld wat meedoen inhoudt en wat het ze oplevert’, aldus Thijs Geerse. ‘Voor biologische boeren is Het Graanschap een mooie kans om meer uit de graanteelt te halen. Door de korte keten kunnen we veel gerichter tot een ideaal eindproduct komen voor bakkers.’ ‘Er is niets mooiers voor een boer dan brood in de winkel tegenkomen dat gemaakt is van eigen graan’, vult Wouter Snippe aan.

Het Graanschap

Het Graanschap maakt duurzaam lokaal meel voor het lekkerste brood. 'Via een korte transparante keten waarin de boer, de molenaar en de bakker ruimte hebben om kwaliteit te maken en met elkaar kunnen bijdragen aan de natuur', aldus de bakkerij uit Laren.

WeGrowOrganic

De telers van WeGrowOrganic werken sinds de oprichting in 2016 aan de kortste keten van Field to Fork. Na de exploitatie van AGF producten als aardappelen, uien, wortels en pompoenen gaan zijn nu ook samen met Het Graanschap aan de slag met bakgranen.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Het Graanschap

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top