Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktBio algen: Groenblauwe toekomst in Europa?

Bio algen: Groenblauwe toekomst in Europa?

Algen worden steeds vaker gebruikt bij de productie van cosmetica, levensmiddelen, toevoegingsmiddelen, verpakkingsmateriaal of biobrandstof. Steeds meer bedrijven in Europa stappen met grootschalige projecten in de commerciƫle algenteelt. De nieuwe EU-verordening bevat daarom ook voorschriften voor de biologische algenteelt, zo schrijft het Duitse informatieportaal Oekolandbau.de, onderdeel van het Duitse ministerie van Landbouw. Of biologische algenteelt ook voor de Nederlandse biosector een interessant verdienmodel kan zijn, zal in de toekomst uitwijzen. Het is in ieder geval een interessante ontwikkeling om te volgen.

Niet alle algen zijn hetzelfde: er zijn kleine microalgen en grootbladige macroalgen. Eetbare algen zijn meestal macroalgen. De meest bekende zijn waarschijnlijk de rode algen nori, die in bladeren drukken en sushirollen (sushi maki) bij elkaar houden. De bruine alg Wakame wordt gebruikt in de Japanse misosoep en heeft een sterke zilte smaak. Een andere bruine alg, de suikerkelp, smaakt licht zoet en de groene alg Ulva, de zeesla, doet qua uiterlijk eigenlijk een beetje denken aan groene sla. De bekendste microalgen zijn spirulina, chlorella en aphanizomenon flos-aquae (AFA algen), die voornamelijk in voedingssupplementen worden verwerkt.

CO2 opname

Een groot voordeel van de algenteelt is dat er geen bemesting noodzakelijk is, wanneer er de algen worden gekweekt in voedselrijke kustgebieden. Dit in tegenstelling tot de meeste andere (dierlijke) aquacultuur. Daarnaast kan een kweeklocatie dienen als kraamkamer voor vissen. Ook de snelle groei (zes maanden van zaai tot oogst) maakt de teelt interessant. Ander belangrijk voordeel is dat algen in korte tijd veel CO2 opnemen en dienen als een natuurlijk filtersysteem.

Duurzaamheidsplan

Nadelen zijn er ook, zo meld de Duitse site. De planten geven schaduw op de bodem van de zee, wat negatieve gevolgen heeft voor het bodemleven. Daarnaast is er een kanttekening te plaatsen bij de CO2 opname. Er wordt komt namelijk ook veel CO2 vrij bij het oogsten, transport en verwerking.

De nieuwe EU-verordening vereist een duurzaamheidsplan om de milieueffecten te beperken. In Azie worden algen al tientallen jaren op grote schaal gekweekt. Daar zijn grote milieueffecten zichtbaar. Een duurzame, biologische en Europese algenteelt zou hier een antwoord op kunnen zijn.

Foto van Anna Veltman
Tekst: Anna Veltman

Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland.

Beeld: via Pexels

Bron: Oekolandbau.de

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top