logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Bodem
  • Bemesting
  • Plantgezondheid
  • Markt
  • Wet & regelgeving
  • Teelt
  • Dierhouderij
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Ekoland.nl logo
  • Nieuws
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Het LeerErf

  • Menu
Syngenta logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Syngenta
  • Contact
SyngentaPlantgezondheidKopbrand blijft aandachtspunt

Ook voor de komende maïsuitzaai

Kopbrand blijft aandachtspunt

Wat is het en wat kunt u zelf doen ter voorkoming?Ook voor de komende maïsuitzaai Kopbrand blijft aandachtspunt. Wat is het en wat kunt u zelf doen ter voorkoming?

Maïskopbrand (Sphacelotheca reiliana) is een schimmel in de maïskolf onder de schutbladeren. Deze kan tijdens de gehele groei van de maïsplant aanwezig zijn. Soms is dit moeilijker zichtbaar en wordt de ziekte pas laat in september opgemerkt in de kolf of boven in de pluim. Kopbrand kan zich snel verspreiden, hoofdzakelijk via wind en gronddeeltjes, dus ook via hakselaars en grondbewerkingsmachines. In 2022 waren er meldingen vanuit regio’s in Nederland waar de ziekte niet eerder was opgemerkt. Daarom blijft het advies om de nodige aandacht te besteden aan dit fenomeen en als voorzorgsmaatregel te kiezen voor tolerante rassen.

Wat zijn de gevolgen van kopbrand?

Doordat de schimmel de plant vanuit de grond (min of meer systemisch) aantast, zijn de planten bij een kopbrandhaard soms tot 100 % aangetast, waarbij je dus 100 % van de kolven mist. Je oogst dan kleinere planten zonder korrel, wat ten koste gaat van opbrengst en voederwaarde. Er is momenteel nog maar weinig bekend over de giftigheid. De smakelijkheid van met maïskopbrand besmette percelen neemt wel flink af. Stel je de ziekte vast op het perceel, dan is het advies:

  • Bij lichte aantasting, tot 5%: gewoon inkuilen en voeren.
  • Bij aantasting van 10-30%: apart inkuilen en later op basis van voederwaarde en mycotoxinen-analyse beoordelen of maïs te voeren is.
  • Bij zware aantasting van 50-100%: maïs over het veld verspreiden.

Hoe kun je kopbrand vermijden?

  • De meest aangewezen maatregel tegen maïskopbrand is vruchtwisseling zodat de schimmel kan uitzieken. Zo kan vier jaar gras verbouwd worden of een akkerbouwrotatie worden toegepast.
  • Een andere, belangrijke maatregel is om een ‘ongevoelig’ ras te verbouwen. Zo zijn er tolerante rassen die het hoofd bieden aan de ziekte en zo nieuwe sporenvorming tegen gaan.
  • Voorkom groeivertraging door goede bodemkwaliteit, goede ontwatering, goede structuur en voldoende beschikbare stikstof. Eventueel latere zaai (warmere bodem).
  • Indien de ziekte wordt vastgesteld op het perceel: machines na de oogst met lucht schoonblazen om extra verspreiding te voorkomen.
Soms wordt de ziekte pas laat in september opgemerkt in de kolf of boven in de pluim
Soms wordt de ziekte pas laat in september opgemerkt in de kolf of boven in de pluim Beeld: Syngenta

Tolerante rassen bieden bescherming

In Nederland wordt kopbrandtolerantie sinds 2018 door PPO in het kader van het officiële rassenonderzoek gescreend. Dit gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden, op percelen waar de ziekte aanwezig is. De nieuwste rassen worden daar beoordeeld op hun tolerantie of mate van gevoeligheid. Het aantastingspercentage is gebaseerd op waarnemingen van minimaal 2 jaar en minimaal 4 proeven. De meest gevoelige rassen tonen in deze proeven een aantasting van 30-60%.

Elk jaar wordt een “positieve lijst” gepubliceerd met de rassen die zich tolerant of zo goed als ongevoelig tonen. (geen of zeer lage aantasting). Syngenta genetica scoort - door jarenlange selectie - traditioneel zeer goed in dit onderzoek.
De rassen SY Brenton en SY Talisman zijn geschikt voor biologische teelt.

Tekst: Kurt Goethals

Beeld: Wouter Wijnhout

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Syngenta is een toonaangevend, op R&D gebaseerd landbouwbedrijf in (biologische) gewasbescherming en zaden. We investeren en innoveren om telers wereldwijd te helpen veilig en voedzaam voedsel te verbouwen. We ondersteunen telers met onze kennis en services zodat zij zich beter kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, en bodemgezondheid en de biodiversiteit op hun land kunnen verbeteren. In de Benelux richten we ons op de ontwikkeling van weerbare gewassen, bodem & biodiversiteit en ontwikkeling van gewasbescherming, zowel biologisch als traditioneel.
Producten
  • Taegro
  • Quantis
  • Thiovit Jet
  • Vixeran
Diensten/Services
  • Remdry
  • Heliosec
  • Sprayassist
  • Quantis app
  • Interra
Social Media
  • Volg ons op YouTube
  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Wouter Wijnhout

    Wouter Wijnhout

    Sales- and Product Manager Zaden Akkerbouw

    +31(0) 620 94 33 81

    wouter.wijnhout@syngenta.com

  • Steven Dorrestijn

    Steven Dorrestijn

    Crop Advisor Gewasbescherming Akkerbouw

    +31 (0)6 227 009 48

    steven.dorrestijn@syngenta.com

  • Philip Buijck

    Philip Buijck

    Crop Advisor Gewasbescherming Akkerbouw Zuid

    +31 (0)6 129 724 66

    philip.buijck@syngenta.com

  • Kees Jacobs

    Kees Jacobs

    Technisch adviseur Zaden Groenten

    +31 (0)6 573 120 75

    kees.jacobs@syngenta.com

  • Arjan Ottens

    Arjan Ottens

    Crop Advisor Gewasbescherming Akkerbouw Noord

    +31 (0)6 83 799 851

    Arjan.Ottens@syngenta.com

  • Maurice Kok

    Maurice Kok

    Crop Advisor Bloembollen, boomkwekerij & sierteelt

    +31 (0)6 30312017

    maurice.kok@syngenta.com

Meer contact
Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top