Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktGroeimarkt voor biologische vleeskuikens

Groeimarkt voor biologische vleeskuikens

Er is veel vraag naar biologisch pluimveevlees van Nederlandse bodem. Hierdoor biedt de biologische vleeskuikenmarkt volop ruimte voor uitbreiding. Naar schatting wordt ongeveer de helft van het biologisch kippenvlees geïmporteerd. Nieuwe vleeskuikenhouders vinden blijkt nog niet gemakkelijk, merkt AgruniekRijnvallei.

Ongeveer de helft van het biologische kippenvlees komt uit Italië, Frankrijk, Belgie en Duitsland. Nederland is bij lange na niet zelfvoorzienend. Retailers hechten steeds meer waarde aan vlees van eigen bodem. Herkomst wordt duidelijk zichtbaar op de verpakking vermeld. Daar waar de Nederlandse consument in deze economisch moeilijke tijden op de portemonnee lijkt te letten, wordt er voor de biokip toch nog goed betaald. Theo Snetselaar van AgruniekRijnvallei: „in Nederland is ongeveer 2 procent van het totaal verbruik biologisch. Daarbij is de biokip in de supermarkt altijd al een stuk duurder dan gangbaar geweest, vanwege de moeilijkheid van de zogenaamde vierkantsverwaarding van kip. Hiermee is het bij uitstek een product dat door de principiële consument heel bewust wordt gekocht. Deze harde kern blijft blijkbaar dit product kopen”.

Lastige combinatie

Om biologisch pluimvee te houden is een bestemming voor intensieve veehouderij nodig, in combinatie met voldoende grond voor de uitloop. Snetselaar: „deze combinatie blijft lastig. Zo zijn er akkerbouwers die vaak interesse hebben in een tweede tak , maar geen vergunning krijgen. Bestaande pluimveehouders willen soms wel omschakelen, maar hebben niet altijd voldoende ruimte om aan de eisen voor bio te voldoen”. Kansen zouden er volgens Snetselaar ook liggen voor stoppende kalver- of varkenshouders. Zij hebben soms de ruimte en in ieder geval de juiste bestemming.

Foto van Anna Veltman
Tekst: Anna Veltman

Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland.

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top