Nederlands paviljoen Biofach 2026 richt zich op 'beslissers in foodservice en retail'

Het NL Paviljoen wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Meer dan voorheen is het NL Paviljoen gericht op beslissers in foodservice en retail, schrijft RVO. 'Dit kunnen facility- en duurzaamheidsmanagers zijn, maar ook chefs en culinair adviseurs. Deze groep speelt een centrale rol in het vergroten van de productie en consumptie van biologische producten, omdat zij bepalen welke producten zichtbaar en beschikbaar zijn voor consumenten.'
Boeren afzetkanaal bieden
Daarmee kunnen zij de vraag direct sturen. 'Door hun invloed op het assortiment maken zij het makkelijker voor consumenten om voor biologisch te kiezen. Tegelijkertijd bieden zij boeren stabiele en schaalbare afzetkanalen. Als verbindende schakel tussen producent en consument hebben retailers en foodservicebedrijven de unieke positie om zowel de markt als het aanbod in beweging te brengen. Zo kunnen zij de transitie naar meer biologische voeding helpen versnellen.'
Over het thema komen verschillende sprekers vertellen. Zo kunnen aanwezigen bijvoorbeeld leren van de praktijk in Oostenrijk. Peter Kotzan is Category and sustainability manager Food bij Gesundheidsverbund Wien. Hij werkt met succes voor zorginstellingen die inmiddels 38 procent biologische producten in hun catering gebruiken. Zijn overtuiging: 'Treating a patient shouldn’t end with their meals, it should begin there!'
Triodos Bank en ambtelijke top
Een andere spreker is Robin Eman, Head of Facility Management bij Triodos Bank. De catering bij Triodos Bank is 100 procent biologisch. Hij zal toelichting geven op de drijfveren van werkgevers om te kiezen voor gezonde en biologische voeding.
Daarnaast zal Eric van Veluwen, directeur bij Antropia en chef-kok, laten zien én proeven hoe er in de catering biologisch gekookt kan worden met behoud van smaak en marge. Verder zullen er presentaties gegeven worden over buitenlandse ontwikkelingen in de foodservice, biosteden en -regio’s, een praktijkvoorbeeld van biologische catering in Berlijn, en nog veel meer. Tijdens de beurs is er ook een bezoekprogramma met een hoogambtelijke delegatie van het ministerie van LVVN. Er worden ook andere delegaties op het NL Paviljoen uitgenodigd.

