Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Bekijk editie Ekoland 2025 nr. 12
Vorig artikelVolgend artikel
  • 1
  • Uitklappen Inklappen

Grond als gemeengoed

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie
Voeding die je als mens een voldaan gevoel geeft en waarop je het leven volhoudt, gaat dus volgens mij ook over natuurlijke producten.

Brood

Toen ik heel klein was, aten wij thuis in Rotterdam brood van Loverendale. Van die zware broden, die je bijna moest snijden met een zaag in plaats van met een mes.
2025-125Markt

Natuurweide-dag in teken van maatschappelijke waarde bio

De ‘verborgen’ waardecreatie van duurzame productie­methodes, zoals schoon water en behoud van het landschap, moet zichtbaar worden in voedselprijzen. Dat stelde Rabo-topman Alex Datema op de Natuurweide-dag.
2025-126Dierhouderij

Korte berichten

Wat is er de afgelopen maand allemaal gebeurd in de Nederlandse biologische landbouw? In Landbouwberichten zet Ekoland de belangrijkste headlines op een rij.
2025-126Dierhouderij

Gezondheid en veerkracht

In de jaren dat ik als arts-onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut werkte, boeide het landbouwonderzoek mij enorm. Vooral dat een hogere bemesting leidt tot een afname van secundaire inhoudsstoffen in planten.
2025-127Markt

Biobeurs terug in 2026

Na een jaar afwezigheid maakt de Biobeurs een comeback. Aanmeldingen van standhouders zijn welkom. Kennispartners kunnen een idee inleveren voor een live workshop. En: meld jezelf of je collega aan voor de Ekoland Innovatieprijs.
2025-128Markt

Jongerius: kweekmaterialen buiten executieveiling

Het directe stoppen van plantenkwekerij Jongerius in Houten maakt veel los in de sector.
2025-129Dierhouderij
Fosfaatgehaltes in de drijfmest zijn dalend op biologische bedrijven. Dit duidt op een negatieve fosfaat-  balans op biologische bedrijven

Mestanalyse voor inzicht in bemesting, rantsoen en kringloop

Een vergelijking van recente analyses van biologische rundveedrijfmest met monsters van 25 jaar geleden, ook ten opzichte van gangbare referenties, laat zien dat de N-mineraalgehaltes lager zijn geworden.
2025-1210Bemesting

Meer biologisch in het onderwijs

Hoe zorgen we ervoor dat toekomstige voedselprofessionals in MBO en HBO – van boer tot culinaire chef, van inkoper tot verkoper van food – weten wat biologisch inhoudt? Miriam van Bree en Esther Wouters verkenden de mogelijkheden.
2025-1212Markt

Witloftrek op water met eigen pennen

Een regenachtige dag bij Maatschap Leijten. Het erf verraadt niet wat het hoofdgewas is: een stortbak, wat lege kuubskisten en een trekker tref je vaker in de Noordoostpolder. Bij het binnentreden van de schuur wordt duidelijk: hier draait het om witlof.
2025-1214Teelt

Boxen biologisch voedsel als medicijn bij diabetes type 2

Landbouw en gezondheidszorg met elkaar verbinden: dat is de missie van HarvestCare. Met Voedsel-op-recept onderzoekt de jonge organisatie hoe biologische producten kunnen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van mensen met diabetes type 2.
2025-1218Markt

‘Homeopathie geeft boeren zelfvertrouwen’

Ruim 750 boeren volgden de afgelopen 25 jaar de cursus homeopathie van dierenarts Liesbeth Ellinger. Ze zag de belangstelling voor homeopathie groeien. „Veehouders zijn zelfverzekerder geworden en het denken over dierenwelzijn verandert.”
2025-1220Dierhouderij

Bus Whisky: van korrel tot borrel

Van varkenshouderij naar een eigen whiskystokerij: het lukte Dennis Hurkmans en Ezra Leeger. Via een lange weg vol uitdagingen, schakelen ze nu om naar biologisch gecertificeerde whisky. “Vanaf 2029 van korrel tot borrel van hetzelfde bedrijf.”
2025-1222Markt
Herre Klaas IJkema biedt met plasdras en andere maatregelen veel ruimte aan weidevogels

‘Ik zie mezelf vooral als weidevogelboer’

Herre Klaas IJkema (22 jaar) melkt samen met zijn vader Gatze 35 koeien, op 35 hectare in Gaastmeer, Friesland. Vanaf december 2025 mogen zij hun bedrijf biologisch noemen. Zijn grote liefde? Weidevogels! Verslag uit het ‘Skriezekrite Idzegea’
2025-1224Dierhouderij
Een door fusarium aangetaste ui. Behalve opbrengstderving kan een aantasting leiden tot een ernstige waardedaling van het product.

Fusarium houdt van warmte

Biologisch uien telen is niet vrij van risico’s. Naast bodemgebonden schimmels zoals pythium en fusarium zijn ook valse meeldauw, tabakstrips en bonenvlieg veelvoorkomende problemen. Naar al deze ziekten en plagen loopt onderzoek.
2025-1226Plantgezondheid

Grond als gemeengoed

Bas en Emma Hemelaar van tuinderij Herdershof werken samen met zorgboerderij de Emiliushoeve. Dat geeft hulpboeren zinvol werk en Herdershof voldoende inkomsten. Zo konden ze ruimte bieden aan oud-stagiair Wannes om een tweede tak met kippen op te zetten.
2025-1228Teelt

Agrico en BioSelect: ‘Retail en telers moeten samen optrekken’

Langjarige afspraken en ketensamenwerking zijn cruciaal voor het vergroten van de verkoop van biologische aardappelen in supermarkten. Dat was de boodschap tijdens de ‘Dag van de Biologische Doorbraak’, georganiseerd door BioPlant en Agrico BioSelect.
2025-1230Teelt

Marktberichten

Ekoland zet de laatste ontwikkelingen in de biologische markt op een rij in de maandelijkse katern Marktberichten.
2025-1230Markt

Biohuis update

In Biohuis update geeft Ekoland maandelijkse een overzicht van wat er allemaal speelt bij de vereniging van biologische boeren en boerinnen.
2025-1231Markt
Koken met een cliënt

Aveleijn en Boerschappen: bio in de zorg

Biologische boodschappen bestellen bij Aveleijn draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de zorginstelling. En die boodschappen zijn ook gezond voor de cliënten en ontzorgen bovendien hun begeleiders.
2025-1232Markt
Hulp nodig?

Onze klantenservice helpt je graag bij vragen over je gegevens of abonnement. Mail of bel op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.30 uur, zaterdag van 8.30 uur tot 13.00 uur.

Bel ons op +31 (0) 314 - 68 22 93 Mail ons direct
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top