Noord-Hollands koolteeltbedrijf schakelt om naar biologisch: 'Vaker een tripsje en een smetje'

'We gaan het doen!', schrijft Kramer. 'Het was een lastige beslissing. Mijn telershart houdt gewoon van piekgave kool, maar straks toch vaker een tripsje en een smetje. We doen ook nog wat kool uit de diepe bewaring en dat kan straks zonder fungiciden bijna niet meer.'
Krimpen
De omschakeling heeft nog meer gevolgen voor de onderneming. 'We zullen fors moeten krimpen in koolteelt om met biologisch nog meer wisselteelt te doen. Verder hebben we in omschakeling twee jaar lang wel de lasten van lagere opbrengst, maar niet de lusten. Omdat we pas in 2028 de kool, indien succesvol gecertificeerd, als bio mogen vermarkten.'
Waarom dan toch omschakelen? 'Onze omzet is als fermentatiespecialist al meer dan de helft biologisch', stelt Kramer, die dus ook een verwerkingstak heeft. 'Onze klanten gaan met kimchi, zuurkool en rode kool die kant op. Ook is het een stukje 'noblesse oblige' als marktleider en de wil om de wereld iets beter te willen achterlaten. het wordt een interessante reis, waar we veel van gaan leren.'


