Regio Zwolle lanceert manifest voor toekomstbestendig voedselsysteem

Het manifest is een gezamenlijk initiatief van Landstede MBO, de Makersfabriek, Biohuis, Economic Board Regio Zwolle, Gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel. Deze zes partijen zijn dit voorjaar, in het kader van Bioregio Overijssel, samen om tafel gegaan om na te denken over de vraag: hoe bouwen we samen aan een duurzaam voedsellandschap in onze regio? Het Manifest 'Regio Zwolle voedt de toekomst' focust op drie ambities.
Drie ambities
De deelnemers riepen elkaar op om zich te verbinden aan drie gezamenlijke ambities. Ten eerste: toekomstbestendig inkopen. In 2030 moet dertig procent van het voedsel regionaal én dertig procent biologisch zijn. Lokaal en biologisch als ‘de nieuwe norm’ in regio Zwolle. Ten tweede wordt er gewerkt aan een ‘Foodlab Regio Zwolle’: een broedplaats voor vakmanschap en innovatie waar wordt geleerd, geexperimenteerd en gewerkt. Ten derde staat eerlijk eten voor iedereen centraal, gezonde voeding niet als luxe, maar als recht. De Volkskantine zal hier vorm aan geven: een ontmoetingsplek waar gezond, lokaal en betaalbaar eten de norm is.
Coalitions of the willings
Tijdens de Ontbijtsessie riepen de initiatiefnemers alle aanwezigen op om zich te gaan verbinden aan één of meer gezamenlijke ambities - door het plakken van naamstickers óp de ambities. „Zo vormen we regionale 'coalitions of the willings' en gaan we echt aan de slag. Deze ochtend versterkt wat er al is in onze regio. Het manifest is geen nieuw initiatief, maar een verbindend startpunt", aldus Jan Groen namens de Economic Board Regio Zwolle. De lancering werd opgeluisterd door een inspirerende keynote van Wagenings hoogleraar Imke de Boer, gevolgd door een panelgesprek met regionale doeners en denkers.
Naam moet passen bij de regio
Kwartiermakers Bioregio Overijssel Erik Koldewey en Ellen de Lange zijn onder de indruk van de energie van de initiatiefnemers én de grote groep aanwezigen. „Het is prachtig hoe ondernemers, onderwijs en overheid hier samen verantwoordelijkheid nemen. Deze regio bruist van de wil om onze omgeving mooier te eten.” In feite is deze samenwerking een 'Bioregio', maar volgens de kwartiermarkers past de titel 'Regio Zwolle voedt de toekomst' veel beter bij de cultuur en ambities in dit gebied. „We bouwen aan het vergroten van de afzet van eten uit de regio en biologisch eten, maar het gaat om veel meer dan dat!" aldus De Lange. Met het manifest ‘Regio Zwolle voedt de toekomst’ is het startsein gegeven voor een regionale beweging die inzet op samenwerking, innovatie en een sterke positie voor biologische en duurzame landbouw in Overijssel.
Wat is een Bioregio?
Bionext: 'Overijssel is één van de zeven provincies waar Kwartiermakers Bioregio aan de slag zijn. Een Biologische Regio is een gedefinieerd geografisch gebied waar lokale overheden, overheidsinstellingen, lokale biologische boeren en telers, consumentenorganisaties, lokale onderwijs- en zorginstellingen en andere partijen afspraken maken om zo veel mogelijk lokale en biologische producten in te kopen. Daarnaast wordt er actief gewerkt aan kennisverspreiding over biologische landbouw en voeding, en wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met lokale, duurzame voedselinitiatieven. Ook is er aandacht voor de bereiding van maaltijden of maaltijd-componenten. En vaak zijn er ambities aan verbonden, zoals terugdringing van voedselverspilling.'



