Overijsselse Waarde-Ring voor bio-varkenshouder Nieske Neimeijer

De uitreiking van de Waarde-Ring van de provincie Overijssel vond plaats op vrijdagmiddag 3 oktober bij één van de winnaars van vorig jaar, varkenshouder Ruben Exterkate in Bentelo. Gedeputeerden Gert Harm ten Bolscher (Leefbaar Platteland) en Maurits von Martels (Landbouw en Natuur) reikten de prijzen uit. De winnaars ontvingen een speld, oorkonde, cheque van 1.000 euro, een appelboom en een fles wijn als erkenning voor hun werk.
Nieske’s Erf
Samen met haar man runt Nieske Neimeijer samen met haar man Jeroen en hun drie kinderen Nieske’s Erf. Hier wordt biologisch varkensvlees geproduceerd en verwerkt. De jury hierover: ‘Hun erf is een plek waar kinderen kunnen ontdekken en leren, en waar scholen uit de regio gebruikmaken van een educatief programma.’ Ook is Neimeijer initiatiefnemer van het jaarlijkse schoolontbijt in Salland. ‘Met haar inzet laat ze zien hoe boer en burger elkaar kunnen ontmoeten en beter leren begrijpen.’
Foodcamp en Foodchallenge
Met haar programma’s zoals Foodcamp en Foodchallenge brengt Judith de Rijk kinderen, jongeren en ouders naar de boerderij, constateert de jury. ‘Daar ervaren zij hoe voedsel groeit, hoe het wordt verwerkt en hoe je gezond kunt eten en bewegen in de buitenlucht. Ze combineert leren, beleven en gezond leven op een manier die jong en oud aanspreekt. Door haar brede netwerk van boeren, telers, scholen en organisaties is ze een voorbeeld voor anderen en heeft ze impact ver buiten Overijssel.’
Rondleidingen en lessen
Henk en Alina Udink runnen een modern melkveebedrijf met ruim 250 melk- en kalfkoeien. Zij vinden het belangrijk dat ook niet-boeren kunnen zien hoe een melkveebedrijf werkt en openen daarom hun deuren voor rondleidingen en educatieve lessen. Kinderen, volwassenen, bedrijven en collega-boeren zijn welkom om kennis te maken met de dagelijkse praktijk. ‘Zo zorgen zij voor meer openheid en wederzijds begrip tussen boeren en samenleving’, constateert de jury.
Waarde-Ring zet verbinders in het zonnetje
De Waarde-Ring is een initiatief van De Week van Ons Eten. Jaarlijks reiken vrijwel alle provincies deze onderscheiding uit aan drie mensen die zich inzetten voor de verbinding tussen boer en burger. In Overijssel worden de winnaars gekozen op basis van nominaties en breed draagvlak in de samenleving. De prijs maakt deel uit van De Week van Ons Eten 2025, die dit jaar plaatsvindt van 4 tot en met 11 oktober.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Overijssel
