Vlaming Lieven Devreese beste biologische boer van de EU in 2025

De EU Organic Awards, die dit jaar voor de vierde keer zijn uitgereikt, bestaan uit zes categorieën en zeven individuele prijzen. Volgens de initiatiefnemers erkennen de awards die innovatieve, duurzame en inspirerende projecten die een aanzienlijke waarde toevoegen aan de biologische productie en consumptie. Voor de editie van dit jaar werden meer dan honderd aanmeldingen uit de hele EU ontvangen, met 21 kandidaten uit dertien landen.
Hoeve het Polderveld
De beste biologische boer van de EU in 2025, de Belg Lieven Devreese, runt Hoeve Het Polderveld in Knokke-Heist: een landbouwbedrijf dat door de gemeenschap wordt ondersteund. Het bedrijf voorziet 150 gezinnen en een lokaal ziekenhuis van biologisch voedsel, terwijl ecologische, sociale en economische duurzaamheid wordt geïntegreerd. Zo constateert de jury. De boerderij, die werkt op basis van consumentenparticipatie, voorziet ook in therapeutische activiteiten voor psychiatrische patiënten om deel te nemen aan maandelijkse landbouwactiviteiten. De boerderij dient volgens de jury als voorbeeldmodel voor gemeenschapsgerichte biologische landbouw in de hele EU.
Beste boerin
Tot beste biologische boerin werd de Bulgaarse Albina Yasinskaya gekroond. Zij runt Rozino Organic Farm in de Rose Valley, de eerste ESG-gecertificeerde boerderij van Bulgarije, met een gesloten productiecyclus van zuivel en vlees tot verwerking. De boerderij past permacultuur, een seizoensgebonden productiestrategie en zero-waste-principes toe, ondersteunt de lokale gemeenschap en wordt gezien als een nationale trendsetter op het gebied van duurzame biologische landbouw.
Voedselverwerker
De prijs voor het beste mkb voor biologische voedselverwerking ging naar Joseph Brot in Oostenrijk. Het is ’s werelds grootste ambachtelijke bakkerij en verwerkt meer dan 1.000 ton biologisch meel volledig met de hand. Het juryoordeel: ‘Door samen te werken met 24 kleine boerenfamilies om 14 zeldzame graanvariëteiten te telen, is de bakkerij toonaangevend in het behoud van de oorspronkelijke graancultuur en bevordert het tegelijkertijd de biodiversiteit, eerlijke waardeketens en duurzame voedselsystemen in heel Oostenrijk.’
Restaurant
Peskesi in Griekenland werd gekroond als beste biologische restaurant in de EU. Peskesi, gevestigd in Heraklion, Kreta, combineert zijn eigen biologische boerderij met partnerschappen van 98 procent lokale producenten en omarmt sinds 2014 een ‘Farm to Table’- en ‘Table to Farm’-filosofie.
Retailer
Beste biologische retailer is Radis&Bona in Duitsland. Deze coöperatieve boerderijwinkel in Regensburg, Beieren, biedt sinds 2021 100 procent biologische producten aan, rechtstreeks afkomstig van lokale producenten binnen een straal van 80 kilometer. ‘Met zijn coöperatieve model versterkt Radis&Bona de regionale landbouw, zorgt het voor eerlijke prijzen en promoot het duurzame praktijken door middel van korte toeleveringsketens, een lage ecologische impact en een sterke participatie van de gemeenschap’, aldus de jury.
Stad
Het Portugese Valpaços is de beste biologische stad van 2025 in de EU. Deze landelijke gemeente in het noorden van Portugal ging van 41 gecertificeerde bio-producenten in 2019 tot 516 vandaag. Daaronder die van wijn, olijfolie en honing.
Regio
De provincie Võru in Estland is sinds jaar en dag een pionier op het gebied van duurzame biologische voedselsystemen. De jury: ‘Zij heeft haar doel bereikt om in 2024 20 procent biologisch voedsel in alle scholen en kleuterscholen te garanderen door nauwe samenwerking tussen lokale autoriteiten, producenten en de gemeenschap.’
De organisatie achter de EU Organic Awards
De EU Organic Awards worden georganiseerd door de Europese Commissie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio's, COPA-COGECA en IFOAM Organics Europe, met steun van het Europees Parlement en de Raad.

