Drie bio(dynamische) ondernemers in de Food100 2025

Food100 stelt dat zij juist nu belangrijk zijn. ´Want in deze periode van geopolitieke aardverschuivingen en economische strijdperken is de natuurlijke reflex om het bekende te behouden en argwanend te staan tegenover verandering. Maar we kunnen niet wachten met de veranderingen in ons voedselsysteem tot alle andere stormen zijn overgewaaid. Juist in tijden van onzekerheid is het extra belangrijk en extra moedig om je nek uit te steken, nieuwe wegen te zoeken en in te zetten op duurzaamheid, eerlijkheid, dierenwelzijn en gezondheid. Dat maakt de organisatie van de Food100 misschien wel trotser dan ooit´.
Bijna 1000 veranderaars
De Food100-lijst is zeer divers: van vertegenwoordigers van beursgenoteerde ondernemingen tot creatieve en ambitieuze studenten en startups. Volgend jaar zal het de tiende keer zijn dat de Food100-lijst verschijnt. Bij elkaar dus 1000 pioniers die werken aan een mooiere wereld.
Biologisch of biodynamisch
Dit jaar staan er drie ondernemers in de lijst met een link naar bio(dynamische) landbouw. Jonnes Jeuken, mede ondernemer op biodynamisch bedrijf Gaos in Dronten staat in de lijst van 'jonge, inspirerende talenten. Ook akkerbouwer Jan de Koeijer uit Zierikzee, die zijn akkerbouwbedrijf op dit moment aan het omschakelen is behoort tot de jonge talenten. Rogier Scherpbier, eigenaar en medeoprichter van Zonnespelt staat in de lijst van 'ervaren impactmakers van boven de 35 jaar'.
Jeuken is overvallen door dit goede nieuws, maar erg blij en vereerd met de vermelding op de lijst. Vanuit Slow Food Youth Network en Groenpact Jongerenplatform werkt hij aan duurzame landbouw en depolarisatie, hij denkt dat hij via deze weg op de lijst terecht is gekomen. „Ik denk dat het goed is dat bekend wordt dat er mensen zijn in Nederland die zich hard maken voor duurzame landbouw en depolarisatie van de samenleving. Op deze manier krijgen deze mensen een podium en ik ben heel vereerd dat ik daar tussen mag staan. Ons bedrijf is altijd open voor iedereen, ik probeer zo veel mogelijk mensen hierheen te krijgen om ze te laten er varen wat landbouw nou precies is. Om te laten zien wat we doen, en hoe we gezond voedsel kunnen produceren.”
Bekendmaking van de zes Food100 Foodhelden 2025
Op 21 november maakt de jury tijdens een netwerkevent bij BlueCity in Rotterdam bekend wie de speciale vermelding zal ontvangen. Er worden dan zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst benoemd tot Foodheld 2025.
Kijk op www.food100.nl/2025 voor alle genomineerden.
De Food100-jury en initiatiefnemers
De onafhankelijk vakjury van 2025 bestaat uit zeven professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise:
- Juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories, en is onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs
- Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall
- Bas Turk, oprichter TommyTomato
- Herman Lelieveldt, auteur en voedselpoliticoloog aan University College Roosevelt
- Ivar van Dorst, oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto
- Rahaf Al Lemoni, oprichter Daffee
- Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors en chef duurzame gastronomie
Initiatiefnemers
De Food100-lijst is een initiatief van samenwerkingsverband AgriFood Capital, kenniscentrum Food Hub, inspiratieplatform Food Inspiration en het Slow Food Youth Network.
Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, aaff, Provincie Noord-Brabant en Food Impactors.