Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktBD-Totaal: ‘Zelfstandige horeca kiest steeds vaker voor biologisch’

Online platform inspireert ondernemers vaker voor bio te kiezen

BD-Totaal: ‘Zelfstandige horeca kiest steeds vaker voor biologisch’

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Beeld: Being Organic in EU, Naturland
Steeds meer horeca-ondernemers willen hun menukaart verduurzamen: minder vlees, meer lokaal en minder verspilling. Ook biologische ingrediënten vinden langzaam maar zeker hun weg in de keuken. Toch blijft het marktaandeel van biologisch in de horeca met minder dan twee procent nog bescheiden. Met online platform bioindehoreca.nl en events hoopt foodservicegroothandel BD-Totaal ondernemers te inspireren, meldt het bedrijf in een eigen bericht.

Lees ook: Het ijskoude ideaal van Willemijn Lamet: diepvries als impuls voor bioboeren


Een belangrijke reden is dat veel ondernemers kiezen voor biologische producten nog altijd zien als ingewikkeld of duur, blijkt uit onderzoek van The Food Research Company (2024). Daar wil foodservicegroothandel BD-Totaal verandering in brengen. Met het nieuwe online platform Bioindehoreca.nl en bijbehorende inspiratie-evenementen wil de groothandel horecaondernemers helpen om biologische keuzes concreter en aantrekkelijker te maken.

Zelfstandige horeca in beweging

Volgens Floris van den Besselaar, operationeel manager bij BD-Totaal, groeit het klantenbestand van de groothandel de laatste maanden flink, vooral dankzij zelfstandige horeca. „Deze ondernemers zijn niet gebonden aan hoofdkantoren en inkoopprocedures en kunnen snel hun strategie aanpassen. Ze staan vaak meer open voor verduurzaming en zien de voordelen van biologisch.”

Die voordelen zijn er volgens BD-Totaal volop: een sterker kwaliteitsimago, gasten die bereid zijn te betalen voor eerlijke kwaliteit, en een aantrekkelijker profiel als werkgever. Bovendien biedt biologisch producten met verhalen die gasten raken, een factor die volgens BD-Totaal steeds belangrijker wordt in de horeca.

Inspiratie uit de praktijk

Via nieuwsbrieven, whitepapers, socialmediacontent en inspiratie-events wil het platform een brug slaan tussen producenten en horeca. Het eerste event vindt plaats op 15 september, in de grootste biologische wijngaard van Nederland: Wijnhoeve Colonjes in Groesbeek. Bezoekers krijgen een rondleiding door de wijngaard, net voor de pluk, en een kook- en wijndemonstratie over de impact van biologische wijn op de menukaart.

Groei van betekenis

Dat zelfstandige horeca vaker kiest voor biologisch 'lijkt een kansrijke ontwikkeling voor de sector. Want hoewel het aandeel in de horeca nog klein is, kan juist dit kanaal biologische producten zichtbaarder maken bij een breed publiek' aldus de foodservicegroothandel.

Foto van Anna Veltman
Tekst: Anna Veltman

Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland.

Beeld: Being Organic in EU

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top