Land van Ons koopt 9 hectare rond kwekerij in Hummelo

Het perceel ligt aan de Sliekstraat, tussen Hummelo en Doetinchem, en sluit aan op de Kruisbergse Bossen, onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland. De familie Van Til, voormalig eigenaar van het perceel, benaderde Land van Ons zelf. Zij wilden zeker weten dat de grond zonder gewasbeschermingsmiddelen beheerd zou worden, vanwege de ligging rond de kwekerij van hun zoon. „Ik wilde niet dat de grond gekocht zou worden door een boer die met bestrijdingsmiddelen werkt, want het ligt direct tegen de kwekerij van mijn zoon aan. Dus toen ben ik gaan zoeken op internet en vond ik Land van Ons,” zegt Ria van Til.
Volgens Land van Ons-voorzitter Philippe Terheggen is het in de huidige markt niet vanzelfsprekend dat een organisatie als de zijne grond kan kopen. „We zijn heel blij met deze aankoop. Gezien de huidige grondmarkt moet een aankoop je echt gegund worden. Jonge boeren, biologische boeren en organisaties zoals Land van Ons moeten het vaak afleggen tegen de grotere gevestigde gangbare boeren.”
Van mais naar mozaïeklandschap
Tot voor kort werd het perceel gangbaar gebruikt, met teelten als mais, aardappelen en suikerbieten. Er staat nu nog mais op het land. Een lokaal team met onder meer ervaren ecologen stelt een beheerplan op. Daarin komen maatregelen zoals het aanplanten van hagen, het afvlakken van slootkanten en de aanleg van een poel. Ook wordt rekening gehouden met verschillen in bodemgesteldheid, grondwater en reliëf. Herstel van de bodem na jarenlange maisteelt zal enkele jaren vergen volgens Land van Ons.
Biologische pachters gezocht
Land van Ons is op zoek naar biologische boeren en tuinders die het perceel (gedeeltelijk) willen pachten en zich kunnen vinden in de ecologische doelstellingen van de coöperatie. Het perceel is geschikt voor akkerbouw, grasland en tuinbouw.
Samenwerking met regio en kwekerij
De ligging rond kwekerij Bandus biedt mogelijkheden voor samenwerking en educatie. De kwekerij, die nog in ontwikkeling is, trekt jaarlijks circa tienduizend bezoekers. Land van Ons ziet kansen om die bezoekers in de toekomst ook kennis te laten maken met biodivers landbouw. Ook samenwerking met andere lokale initiatieven, zoals biologische bedrijven, een landwinkel, een tuinderij, IVN of Landschapsbeheer, wordt verkend.
Blik op uitbreiding
Land van Ons blijft actief op zoek naar landbouwgrond van vijf hectare of meer. In samenwerking met biologische pachters wil de coöperatie werken aan een landschap waarin biodiversiteit weer ruimte krijgt.