Biologische geitenmelk weer in de lift: melkprijs stijgt naar één euro

De combinatie van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie zorgde voor een terugval in de vraag naar duurdere voeding. „De consument had toen andere prioriteiten, vaak ten koste van het budget van voeding voor thuisverbruik,” meldt de coöperatie. Door de verminderde vraag moest een deel van de biologische melk tijdelijk als gangbaar worden afgezet, met een lage melkprijs voor de boeren tot gevolg.
Tegelijkertijd stegen de productiekosten snel, onder meer door de hogere prijzen voor biologisch krachtvoer, energie en arbeid. Veel boeren moesten besparen, bijvoorbeeld op krachtvoer, wat de melkproductie verder onder druk zette. Ook het natte voorjaar van 2024 – met minder goed ruwvoer – en de impact van blauwtong speelden daarin een rol.
Vraag trekt aan, aanbod blijft achter
Inmiddels stijgt de vraag naar biologische geitenmelk weer, vooral vanuit de kaassector en de babyvoedingsindustrie. Al vijftien maanden wordt alle melk weer volledig biologisch afgezet. Maar doordat de productie is gedaald, is er nu zelfs sprake van schaarste. „Een voldoende beschikbaarheid van melk kan de coöperatie momenteel aan haar klanten niet garanderen.”
Om dat tij te keren, ging OGC in gesprek met haar klanten over een hogere melkprijs. „Het is de enige manier om de rendabiliteit op de boerderijen te verbeteren en de melkproductie opnieuw aan te zwengelen.” De verhoogde prijs van één euro per kilo melk moet het vertrouwen van geitenhouders herstellen en de liquiditeitspositie op hun bedrijven verbeteren.
Over de coöperatie
De coöperatie verenigt de meeste biologische geitenhouders in Nederland, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en Vlaanderen. De aangesloten bedrijven, gemiddeld met zo’n zeshonderd geiten, werken volgens diervriendelijke en duurzame principes: met weidegang, extra stalruimte, honderd procent biologisch voer waarvan minimaal zestig procent ruwvoer, en biologische opfok van bokjes. OGC levert rauwe melk aan ruim twintig klanten in minstens zeven landen. Die verwerken de melk tot onder andere zachte en halfharde kazen en melkpoeder voor babyvoeding.