Van lupine tot strokenteelt: leerzame thematours op de Biovelddag

Verdeeld over de gehele dag worden er drie tours georganiseerd, iedere tour wordt begeleid door onderzoekers en (ervarings) deskundigen.
De vier tours
13.00 uur ‘Gezond met biodiversiteit van hagen en bomen’ door Kees van Veluw, Marquerite Stelling, Maureen Schoutsen, Lennart Fuchs en Hans Poldervaart van WUR. (Schuur en veld 1)
Hoe dragen heggen en agroforestry bij aan een gezonde leefomgeving voor vee en gewassen, aan natuurlijke plaagbestrijding én aan een rijkere biodiversiteit? Ontdek de voordelen van natuurlijke elementen in het landschap voor dier- en gewasgezondheid, voor het bodemleven en voor biodiversiteit. Laat je inspireren door inzichten uit de praktijk én de wetenschap.
14.00 uur ‘Eiwitrijke gewassen van eigen bodem’ door Louis Bolk Instituut, Lekker Lupine en De Boekweit Cooperatie. (Schuur en veld 6)
Hoe ziet het menu van de toekomst eruit? Ontdek in deze tour de kracht van plantaardige eiwitgewassen als kikkererwt, lupine en van glutenvrije gewassen als boekweit. Hoor over de voordelen van mengteelt tarwe veldboon. Proef de potentie op het veld én op het bord.
15.30 uur Bioregelgeving in de praktijk door Skal, RVO/LVVN, Doornebosch Advies en BioAcademy (Schuur, erf en veld)
Wat mag wel en wat niet? Hoe ga je praktisch om met de regels? Je loopt mee met een Skal-inspecteur langs akkers en de fictieve opslag en hoort waar hij precies op let. Ook krijg je uitleg over het actieplan voor de groei van biologisch, en hoe je daar als ondernemer op kunt inspelen.
17.00 uur Gewasdiversiteit en robuuste teelten, aardappelrassen, uien en strokenteelt door Rosemarie Slobbe van ERF BV en Hemus BV, Digni van den Dries, teler en Hutspot project, Maria van Boxtel van Land & Co en Aardappelbedrijven Robuuste rassen. (Schuur en veld 2)
Van sterke aardappelen tot innovatieve hutspot uienteeltsystemen. Hoe bouw je een weerbaar en toekomstbestendig teeltsysteem op? Hoor over het Hutspot project en de afzet van bio aardappelen, uien en peen. Bekijk de nieuwste robuuste aardappelrassen en leer hoe gewasdiversiteit en strokenteelt meer natuurlijke vijanden opleveren.
Bekijk het volledige programma hier.
Boergondisch festival: diner Biovelddag
Als afsluiter van de Biovelddag kan je je aanmdelden voor een diner. Een drie gangen menu bereid op het bbq-vuur en in de veldkeuken. Robuuste aardappel Twister staat op het menu, naast nog vele andere streekproducten. Zo zijn de groenten afkomstig van bioteler Annemiek Vlaming uit Nagele en het vlees komt van Groenewegen en De Bruijn uit Kraggenburg.
Meld je hier aan.