Primeurs bij demonstratie robotwieden op BioVelddag

Sander Bernaerts, adviseur bij Naturim, ziet deze revolutie in onkruidbestrijding snel gaan. „Het is een forse update, de wiedrobots worden meer en meer toegepast. Ook naar tevredenheid van telers die ze gebruiken."
Bernaerts haalt de machines naar Lelystad en is blij met de medewerking van de fabrikanten en importeurs. „Deze ontwikkeling is baanbrekend en gaat de bioteelt echt veranderen. We zien nu successen op praktijkbedrijven, vergelijkbaar met de introductie van herbiciden. Je bereikt er echt iets mee. Dat is ook noodzakelijk, met de toenemende arbeidskosten en de moeilijke beschikbaarheid van personeel.”
Tijdens de Biovelddag zijn er die nieuwe machines te beonderen:
Kramer presenteert de Earth Rover, een lichte autonome wiedrobot
De autonome veldrobot Earth Rover herkent gewassen en brandt onkruid weg met behulp van een geconcentreerde lichtbron met daaronder een vergrootglas om het water in het onkruid te ‘koken’. Zo worden de onkruiden na herkennen kapot gebrand.
Naast het met AI herkennen en wegbranden van onkruid, verzamelt de Earth Rover gewasdata. Zo stelt de autonome machine een gewasprofiel van meerdere jaren samen. Daarmee heb je als teler meer inzicht in de gezondheid van het gewas. De Earth Rover is elektrisch aangedreven en heeft eigen zonnepanelen. Met het verwisselbare accupakket kan de autonome veldrobot 8 uur achtereen werken.
Trabotyx TOR-Weeder: ook met laser
Trabotyx komt op de Biovelddag 2025 met de TOR autonome weedmachine. Het grijpertje uit eerdere jaren is in de nieuwste machine vervangen door onkruidbestrijding met laser. “Het is een autonoom voertuig, geen trekker nodig.” Akkerbouwer Emiel van Hootegem van BD-bedrijf het Meulwaeter in Kruiningen teelt een twintigtal verschillende gewassen op 140 hectare. Hij gaat de machine vanaf medio juni testen vanuit het Interregproject Smart Farming & Food Processing. In 2024 testte hij al de eerdere versie van Trabotyx, die mechanisch onkruiden verwijdert in de rij op basis van onkruidherkenning met AI. Tussen de rijen schoffelt van Hootegem nog. Hij wil in 2026 zelf een wiedrobot kopen. “Volgend jaar hebben we er zelf een. Dat is nodig, want het lukt niet meer om voldoende handwieders te krijgen,” stelt hij. “Robots nemen veel arbeidsintensief werk van me over. En ze blijven dag en nacht heel precies doorwerken.”
Escarda: primeur met modulaire ‘lichte laserboxen’
Ook Escarda heeft een primeur met een eigen Laserweeder. De machine draait in de praktijk in Duitsland en Spanje en is klein en schaalbaar: het weegt 400 kg en is geschikt voor een trekker vanaf 60 pk. Het systeem is modulair. Dat betekent dat een teler tot maximaal acht ‘laserboxen’ van Escarda naast elkaar kan gebruiken. De Friese importeur Homburg gaat al dit jaar de laserweeder invoeren in de Benelux.
De technologie van de Escarda-laserweeder werkt met een combinatie van een camera en een diode-laser. De camera fotografeert het veld continu. Een AI-systeem analyseert de beelden realtime: merkt het een onkruid op, dan activeert het een laser en vernietigt het plantje bij de wortel. Herkenning werkt nog maar voor een paar gewassen, zoals wortelen, suikerbieten en tomaten. In de toekomst zullen ook uien, knoflook, pastinaak en aardbeien in het AI-herkenningssysteem worden opgenomen.
Carbon Robotics: nieuwe, lichte machine
Carbon Robotics – die vorig jaar voor het eerst de Laserweeder demonstreerde – komt met een nieuwe, veel lichtere machine naar Lelystad. Zie ook de video van 2024 van de Biovelddag.
Op de Biovelddag zijn ook aanwezig: Andela met de Andela Robot Weeder en de Andela Electro Weeder en Odd.Bot komt met hun Maverick weeder.
Biovelddag 3 juli 2025
Locatie: Proeftuin Agroecologie en Technologie, Elandweg 84, Lelystad
Organisatie: Open Teelten-WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres Horti Advice, Naturim, Land & Co en de BioAcademy
Start Velddag: 13 uur veld- en machinedemo’s, workshops en meer
Entree bezoekers: Blijft gratis!
Programma op www.biovelddag.nl
Robots tijdens Biovelddag 2024
Tekst: Maria van Boxtel
Beeld: Dick Boschloo