99 boeren doen dit voorjaar mee aan Bijen Bufferstroken West-Brabant

Onderverdeeld in grondgebruik laat het Bijen Bufferstroken project in West-Brabant in het voorjaar van 2025 de volgende cijfers zien: 146.240 m² voor akkerbouw, 107.950 m² voor akkerbouw met peulvruchten, 74.200 m² voor boomkwekerijen, 56.800 m² voor fruitteelt en 127.270 m² voor maisteelt.
Langs waterlopen
Een bijenbufferstrook is een speciaal ingezaaid stuk grond langs waterlopen van akkers en boomgaarden, waar geen mest of gewasbeschermingsmiddelen mogen worden gebruikt. Deze stroken worden ingezaaid met een gevarieerd mengsel van bloemen en kruiden die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. Hierdoor ontstaat een voedselrijke omgeving waarin bijen en andere bestuivers zich kunnen voeden en voortplanten.
Drastisch afgenomen
De aantallen bestuivers zijn de afgelopen decennia drastisch afgenomen door het verdwijnen van geschikte leefgebieden en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, meldt initiatiefnemer van het project, Bijenlandschap West-Brabant, in een toelichting. Zij zet zich in om dit tegen te gaan. ‘Sinds 2018 werken meer dan veertig organisaties – waaronder overheden, bedrijven, wetenschap en onderwijsinstellingen, boeren, woningcorporaties, Brabants Landschap en natuurverenigingen – samen aan projecten die bestuivers helpen. Dankzij deze inspanning krijgen bestuivers niet alleen meer voedsel en nestgelegenheid, maar wordt ook de natuurlijke plaagbestrijding gestimuleerd.’
Afhankelijk van bestuiving
‘Wilde bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor onze natuur en voedselvoorziening’, vervolgt Bijenlandschap West-Brabant. ‘Meer dan 75 procent van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving en voor wilde planten in de natuur is dit zelfs meer dan 85 procent. Zonder bestuivers zouden talrijke groente- en fruitsoorten verdwijnen, en zou de biodiversiteit ernstig achteruitgaan.’
Monitoring en vervolgonderzoek
In 2025 voert Wageningen Environmental Research opnieuw metingen uit om de effecten van de bufferstroken op de aantallen en soorten bestuivers te analyseren. Dit jaar wordt ook de potentie van de stroken voor de natuurlijke plaagbestrijding meegenomen.
[Kader]Samenwerken voor biodiversiteit
Het Bijen Bufferstroken Project is een samenwerking tussen Coördinatiepunt Landschapsbeheer Brabant, Bijenlandschap West-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, ZLTO, Cosun Beet Company, West-Brabantse Agrarische Natuurverenigingen, Fruitport West-Brabant, Treeport en Wageningen Environmental Research. Dankzij financiële steun van de Rabobank Waterschap Brabantse Delta en de Nationale Bijenstrategie waren de bloemenmengsels gratis voor de boeren in West-Brabant.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek