Frankrijk trekt 1,8 miljoen uit voor duurzame landbouw

Op 12 oktober 2021 werd in Frankrijk ‘France 2030’ gelanceerd, wat volgens Bonnell direct veel interesse wekte in de landbouwsector. Het is een strategisch en holistisch investeringsplan met als doel de landbouw- en voedselsector te transformeren naar een duurzamer, gezonder en transparanter model. France 2030 heeft in totaal een budget van 54 miljard euro, waarvan 34 miljard inmiddels al is toegewezen aan 5.000 projecten. Het budget voor duurzame landbouw en gezond voedsel is 1,8 miljard euro, waarvan 1,2 miljard al is toegekend dankzij de lancering van 15 projectrondes, in samenwerking met vier Franse ministeries (n.l. Landbouw, Industrie, Ecologische Transitie en Onderwijs & Onderzoek). Dit omvat technologieën zoals robotica, digitalisering, genetische verbeteringen en alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen.
Prioriteiten en innovatie
De bedoeling van France 2030 op landbouw en voedsel is het bevorderen van een heuse ‘revolutie in dit domein’, aldus Bonnell. Dit betekent concreet het investeren in nieuwe technologieën zoals digitalisering en robotica, boeren helpen minder afhankelijk te zijn van synthetische middelen en hun meer concurrentiekracht bieden. Eén van de prioriteiten is het vinden van alternatieven voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor worden bijvoorbeeld (ziekte) resistente gewassen ontwikkeld en wordt onderzoek naar de implementatie van biocontrole gestimuleerd.
Jonge boeren
Een andere belangrijke prioriteit voor de Fransen is het ondersteunen van jonge boeren en de zogenaamde agro-ecologische transitie op boerderijniveau, onder andere via het fonds ‘Entrepreneurs du vivant’ (ondernemers van het leven) ter waarde van 395 miljoen euro.
Bijscholing
Daarnaast is er aandacht voor opleiding en bijscholing op twaalf landbouw- en agrifood-opleidingen door heel Frankrijk, met een focus op digitale agro-ecologie, nieuwe energiebronnen, fermentatie, nieuwe beroepen in de veeteelt of horeca, visserij en landbouw.
Reactie van de sector
De landbouwsector in Frankrijk blijkt actiever dan verwacht in het omarmen van innovatie, aldus Bonnell, vooral vanwege uitdagingen zoals klimaatverandering en een tekort aan arbeidskrachten. Er is ook veel interesse vanuit jonge Franse bedrijven in alternatieven voor traditionele gewasbeschermingsmiddelen. Voor een duurzamere voedselproductie is ook een transformatie van de verwerkende industrie nodig, maar de voedingsindustrie toont meer terughoudendheid. Dit komt vooral door de hoge kosten van verduurzaming. Koolstofreductie binnen productlocaties kan tientallen miljoenen euro’s kosten, waarbij de Franse staat slechts een deel kan bijdragen (25-30 procent).
Biologische en duurzame producten krijgen beperkte ruimte
Hoewel de retailsector een zeer belangrijke rol speelt in de keten, blijft het beleid zich in Frankrijk richten op het behouden van consumptievolume en biedt het beperkte ruimte voor biologische of duurzame producten. Hierdoor ontbreekt een sterke impuls vanuit deze sector voor een bredere transitie. Voorlopig blijft in France 2030 de focus op landbouw- en voedselproductie en ligt er geen plan om financieel projecten in de detailhandel te ondersteunen.
Samenwerking met Nederland
Nederland investeert door middel van het Groeifonds ook grote hoeveelheden geld in innovatie in landbouw en voedsel. Dit betreft onder andere robotica (middels het programma NXTGEN Hightech). Plantenveredeling (het programma CropXR) en duurzame landbouwpraktijken (ReGeNL). De thema’s komen dus grotendeels overeen met de speerpunten van France 2030.

Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Being Organic in EU
Bron: Agroberichten Buitenland