Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDierhouderijEko-boerderij De Eerste

Hier worden veelzijdigheid en gemeenschapszin gekoesterd

Eko-boerderij De Eerste

Biologisch gaan werken en daar meer mensen bij betrekken. Dat wilden Gerrit Marsman en Bertiene van Oort na de overname in 1987 van Gerrits ouderlijk melkveebedrijf. Inmiddels bestiert Gerrit met vier medevennoten drie biologische bedrijven. De jongste generatie loopt zich al warm.

Op de laatste vrijdag van oktober hangt op het erf van Eko-boerderij de Eerste in Marknesse een ontspannen sfeer. Gerrit Marsman senior (68) maakt een praatje met een van de vaste bezorgers; zijn vriendin Crina (51) pakt met kleinzoon Kasper (13) groentebestellingen in. Vanochtend kwam de laatste bloemkool van het land en er staat nog wat prei, maar de oogstpiek is duidelijk voorbij. Rond drie uur is er koffie in de huiselijke kantine op de zolder van de domeinschuur. ’s Zomers wordt hier met de seizoenmedewerkers gegeten en om beurten gekookt. Terwijl Gerrit senior koffie zet, schuiven zijn vier medevennoten en kleinzoon Daan aan. Daan Hulleman (20) is de zoon van Gerrits dochter Maaike (45) en Albert Hulleman (51). Albert en zijn broer Richart Hulleman (55) kwamen vorig voorjaar in het bedrijf. Richart richt zich vooral op de koeien, Albert op de grondbewerking. De broers deden hun eigen koeien weg vanwege het stikstofbeleid en brengen 30 ha grond in, die inmiddels in omschakeling is. Medevennoot Erik Ploer (44) is de man van Gerrits dochter Geke (43). Erik runt de kleinhandelstak en Geke de natuurvoedingswinkel, waar ook zus Janneke (39) werkt. Gerrit junior (39) bestiert met partner Sara Perez (35) de groentetak van het bedrijf.

We bestaan bijna 40 jaar, maar bruisen als nooit tevoren.

Volhoudbare landbouw

Leidend in de afgelopen 37 jaar was steeds de zoektocht naar volhoudbare landbouw, die mens, dier en milieu respecteert. Zo ontstond de kaasmakerij, omdat er geen afzet was voor biologische melk: “Melk is wit, kreeg ik van Campina te horen”, vertelt Gerrit. Door de dieren, winkel en kleinhandel benutten ze de eigen productie maximaal. Ook (ver-)kopen ze producten die ze zelf niet telen. Export gebeurt zelden en alleen bij gebrek aan binnenlandse vraag. Tijdens de koffie blijkt de zoektocht naar volhoudbaarheid springlevend. Op tafel komen vragen als: kunnen we stiertjes afmesten met onze wei, als restproduct van de kaasmakerij? Hoewel de jongere generatie niet onverdeeld voor is, ziet senior het zitten. “Stiertjes groeien er hartstikke best op. Ze gaan nu met drie weken weg, terwijl er dan al veel melk in zit.” Hij rekent voor: “Tien liter wei is een kilogram krachtvoer, en we hebben 400.000 liter. Er zijn nog wel haken en ogen, zoals huisvesting in de winter. Maar we hebben genoeg afzet voor vlees in de regio.” Het krachtvoer wil Richart eerst afbouwen naar 500 kilogram per koe, maar liefst voedt hij ze volledig van eigen hectares. Op dit moment voeren ze zo’n 70 ton aan ofwel 10 tot 12 ha. Hoewel de opbrengst van het experiment met veldbonen dit jaar zwaar tegenviel, biedt de nieuwe grond dus zeker kansen. Ook in dit opzicht is Gerrit senior blij met de inbreng van de broers: “We bestaan bijna 40 jaar, maar bruisen als nooit tevoren.” Ook minder melkvee is in de discussies geen taboe, maar voorlopig geen optie. “Je moet zo veel mogelijk direct voor menselijke consumptie telen”, zegt senior. “Maar door de grasklaverteelt en mest zijn die koeien de poten onder onze tafel.”

Onderlinge discussies versterken onze samenwerking.

Keuzes

Na de koffie maakt Gerrit senior een rondje over het bedrijf. Kaasmaakster Paola Valle Parra (35) verkoopt ook kaas op de markt, en beheert de tunnelkassen. In de potstal rijdt Richart Hulleman op een oud, zuinig International trekkertje. Ernaast ligt maaisel uit nabij natuurgebied De Wieden te rijpen. Een trots van senior is de volgroeide windsingel langs het kavelpad. Tegenover de boerderij plantte hij 13 bomen: voor elk kleinkind één. “Gerrit hecht daar emotionele waarde aan”, vertelt Daan. “Binnen het bedrijf is Gerrit senior de meest spirituele van het stel. De rest noemt dat soms zweverig, maar het is zeker geen splijtzwam. Het verrijkt ons allemaal. Iedereen mag hier zijn mening hebben. De onderlinge discussies versterken juist ons aanpassingsvermogen en onze samenwerking als team.” Het liefst wilde senior ook langs de nieuwe percelen een volwaardige houtwal, maar vanwege de torenhoge grondkosten koos de rest toch voor een enkele bomenrij. Gerrit respecteert dat: “De nieuwe generatie moet beslissingen kunnen nemen.” Inmiddels is hij ook erg blij met de investering in de nieuwe grote, geïsoleerde groenteloods. “We werkten al jaren in oude lage stalletjes en zo”, licht Gerrit junior toe. “Op een gegeven moment beperkte dat de efficiëntie en de arbeidsvreugde. En werkplezier zorgt juist dat mensen terugkomen.” Ook het teeltplan helpt hierbij: “We telen 25 soorten groenten en planten van maart tot augustus iedere twee weken een stukje. We verwerken ook zelf. Dat houdt het werk afwisselend.” Vanwege de vele dorstige jonge plantjes, kochten ze een nieuwe beregeningsinstallatie. In wiedrobots investeert junior nog niet. Dure 6-rijers zijn geen optie en de resultaten van kleinere modellen vindt hij nog niet optimaal. Tien jaar terug ontwikkelden ze wel een zelfrijdend schoffeltuig. Geschikte elektromotoren waren er toen nog niet, maar het gebruikt heel weinig diesel. Een serieus probleem is netcongestie: “We hebben een windmolen en 300 zonnepanelen, maar krijgen geen verzwaring op onze aansluiting”, aldus junior. “Anders waren we nu zeker verder met de elektrificatie, zoals een elektrische haspel.” Zodra de regelgeving het toelaat, zien Gerrit junior en techneut Albert ook waterstof als optie.

We zijn niet alleen familie en collega’s, maar ook echt een gemeenschap.

Generaties

Naar het boek Rijke Aarde van Gabe Brown, vergt volledig volhoudbare landbouw volgens Gerrit senior een plan voor minimaal de komende 200 jaar. Of, in Richarts woorden, een ‘zeven-generatieplan’. Met Gerrit junior, Geke, Janneke en de schoonzonen en -dochter als derde generatie in het bedrijf zijn ze aardig op weg en de vierde draait al mee. Kleinzoon Daan studeert en werkt daarnaast op vrije dagen in de groenten. Bedrijfsovername ambieert Daan niet: hij gaat voor een promotie in de celbiologie. “Maar zeg nooit, nooit.” Zijn nicht Iris Ploer (17) denkt er al wel over na, maar neemt de tijd: “Eerst maar studeren, dan zien we verder.” Vanwege haar interesse in bedrijfseconomie, begint ze na de zomer met een studie Agribusiness. Intussen werkt ze aan een webshop: “Als je hier een idee wil oppakken, is daar altijd ruimte voor,” zegt ze waarderend. “We zijn niet alleen familie en collega’s, maar ook echt een gemeenschap. We kunnen alles laten vallen voor elkaar.” In haar broer Kasper Ploer ziet Gerrit senior al een echte boer. Kaspers eerste bedrijfsidee: druiven. Net als de buren, die van 2,5 ha jaarlijks 20.000 flessen wijn halen. Opa Gerrit ziet het nog niet helemaal zitten, maar junior moet gezien het klimaat nog zien of er straks echt druiven staan. “Misschien wel rijst”, lacht hij. Voorlopig houden ze alle opties open: de gloednieuwe groenteloods is zo gebouwd, dat hij vele nieuwe initiatieven kan herbergen.

Eko-boerderij de Eerste te Marknesse

Vijf vennoten met drie bedrijven: Maatschap Eko-boerderij De Eerste, Eko-boerderijwinkel De Eerste en Eko-groenten De Eerste.
Areaal | 25 ha groenten en 35 ha grasland in pacht en eigendom. Sinds 2023 plus 20 ha eigen grond en 10 ha in pacht van de nieuwe vennoten.
Grondsoort | fijn zand met 2% humus, biologisch opgewerkt naar 4%. Nieuwe areaal nog grotendeels in omschakeling.
Teelten | 25 soorten vollegrondsgroenten, 0,25 ha tunnelkassen; voederbieten, mais, grasklaver en veldbonen.
Veestapel | 250 kippen, vier varkens, 25 stuks jongvee en 75 melkvee. Kruisingen tussen Holstein, Brown Swiss, Jersey, Fleckvieh, Zweeds Roodbont en MRIJ.
Machinepark | zeven trekkers, meststrooier, kraan, grasoogstmachines, ploeg en diverse grondbewerkingsmachines, diverse groente-plantmachines, twee zelfrijdende schoffelwerktuigen, twee oogstwagens, diverse rooimachines, beregeningshaspel en sorteer-en verpakkingslijn.
Medewerkers | in het hoogseizoen 15 in de groenten, jaarrond acht voor de winkel, bezorgdienst en kaasmakerij.
Afzet | Groenten gaan naar groothandels zoals Udea en Odin, eigen winkel en bezorgdienst en via kleinhandel naar winkels en markten in de regio. Kaas, vlees, yoghurt en eieren worden via winkel en kleinhandel verkocht.
Website | www.ekodeeerste.nl

Tekst: José Muller

Beeld: José Muller, Sara Perez

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie

Column: Winterwebinars

Kan ik werken met plantaardige mest? Welke voor- en nadelen kleven aan strokenteelt? Is een voederhaag een goed idee op mijn bedrijf? Waar kan ik mijn winkelmedewerkers laten opleiden in bio? In de biologische sector leven veel vragen.
2024-125Bemesting

Extra controles grote kostenpost voor melktap

Maandelijkse controles maken het moeilijk om een melktap rendabel te houden. “We moeten 700 liter verkopen om de controles te kunnen betalen.”
2024-126Markt

Korte berichten

Wat is er de afgelopen maand allemaal gebeurd in de Nederlandse biologische landbouw? In Landbouwberichten zet Ekoland de belangrijkste headlines op een rij.
2024-126Bemesting

Column: Bananen

Terwijl ik dit schrijf, is er net een gerechtelijke uitspraak geweest over het gebruik van de pesticiden in de lelieteelt in de buurt van een Natura-2000 gebied.
2024-127Plantgezondheid

Winter Webinars: laagdrempelig kennis delen

In januari en februari bieden BioAcademy partners een serie winterwebinars aan om online kennis te delen. Ook de kandidaten voor de Ekoland Innovatieprijs 2025 presenteren hun innovaties in een Winter Webinar.
2024-128Dierhouderij

Rauwe melk: met testen meer verkoopkansen

Voor verkoop van rauwe melk – van alle diersoorten – veranderen de regels per 1 januari 2025. Je moet meer testen en meer betalen. Het geeft ook meer omzetkansen: verkoop via detailhandel of webshop mag straks.
2024-129Markt

Ketensamenwerking en praktijkexperimenten BioFieldlab NH

Boeren en ketenpartners ontwierpen samen het BioFieldlab NH. Het ontwerp richt zich op de ontwikkeling van de sector door intensievere ketensamenwerking, kennisontwikkeling en praktijkexperimenten.
2024-1210Bemesting

Hagen voor voer, vogels en vlinders

“Biodiversiteit is voor ons heel belangrijk, daarom hebben we hagen,” zegt Saskia Joha als we over het erf lopen. Op hun biologische boerderij in Nieuwveen (ZH) zie je dan ook veel vogels en insecten, zelfs op deze druilerige herfstdag.
2024-1212Plantgezondheid

‘Grondwater zouter dan we denken’

Akkerbouwer Pyt Sipma in Engwierum zit in een gebied met hoge kweldruk onder zware kleigrond. Om over voldoende zoet water te beschikken, heeft Sipma een antiverziltingdrainage aangelegd.
2024-1218Plantgezondheid

CSA in Polen: solidariteit!

In Polen groeit het areaal biologische landbouw gestaag. Dat geldt echter niet voor de consumptie. RWS Marinka, een CSA-tuinderij met een vaste klantenkring in de omgeving van de stad Lódz zoekt de oplossing in een vertrouwensband met de consument.
2024-1220Plantgezondheid

‘Ot en Sien in de moderne tijd’

Op 26 maart stopten ze op boerderij Eben-Haëzer in Nieuw-Lekkerland met melken. Jasper Meerkerk: “We hebben geen opvolgers en we wilden het iets rustiger aan gaan doen.” Jasper is nog vol met plannen, waaronder het planten van bomen rond het erf.
2024-1224Dierhouderij

BD-landbouw beter voor bodemvruchtbaarheid

Langjarig vergelijkend Zwitsers onderzoek naar gangbare, biologische en biodynamische landbouw laat zien: biodynamische landbouw presteert significant beter op het gebied van bodemvruchtbaarheid, milieu-impact en klimaatadaptatie.
2024-1226Bodem
Wendela en Boy Griffioen verzuivelen zelf hun melk.

Familiebedrijf omgeschakeld en verbreed

Aan de rand van Weesp ligt De Groene Griffioen, een biologisch melkveebedrijf met een focus op duurzaamheid en circulariteit. Wendela en Boy Griffioen transformeerden het bedrijf naar een biologische kringloopboerderij.
2024-1228Dierhouderij

Lidl werkt aan verdubbeling van biologisch AGF

Met luid kabaal trapten een hele stoet kinderen met hun ‘aandachttrekkers’ het terrein op van Lidl Nederland. Dit om aandacht te vragen voor het ‘Hutspotakkoord’ dat ter plekke werd ondertekend.
2024-1230Markt

Marktberichten

Ekoland zet de laatste ontwikkelingen in de biologische markt op een rij in de maandelijkse katern Marktberichten.
2024-1230Markt

Biohuis update

In Biohuis update geeft Ekoland maandelijkse een overzicht van wat er allemaal speelt bij de vereniging van biologische boeren en boerinnen.
2024-1231Bemesting

Zorg voor winkel,klanten en medewerkers

De Groene Winkel in Zeist is een veertig jaar oud familiebedrijf. Roeland Gerding en Mandy Goes zijn de opvolgers van Rudi en Astrid Gerding. Hoe verloopt de overdracht en hoe ziet de toekomst eruit?
2024-1232Markt
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top