Terugblik biologische graanoogst 2024

Het natte groeiseizoen, vooral bij de wintergranen, zorgde voor een teleurstellende opbrengst. Bij zomergranen zoals zomergerst en haver was de opbrengst bij veel telers juist hoger dan vooraf werd ingeschat.
De kwaliteit van de tarwe en gerst loopt erg uit een. Bij tarwe gaat kwaliteit vooral over de geschiktheid als baktarwe. Helaas ziet Agrifirm bij veel partijen dat het eiwitpercentage aan de lage kant is. Voor een goede bakkwaliteit is een eiwitpercentage van ongeveer 11 provent wenselijk, maar dat wordt dit jaar in veel gevallen niet gehaald. Voor brouwgerst is naast het eiwitpercentage ook de grote van de korrel belangrijk: het volgerstpercentage. Dit volgerstpercentage wordt over het algemeen gehaald, maar het gewenste eiwitpercentage van rond de 10 percentage wordt soms niet bereikt. Schot en mycotoxines vormden, in tegenstelling tot vorig jaar, geen problemen.
Agrifirm noemt haver de positieve verrassing van het afgelopen jaar. De opbrengsten en kwaliteit leken aanvankelijk teleurstellend. Echter, de hectoliter gewichten en de blanke kleur van het product waren goed. Dit maakt dat veel Nederlandse haver wordt afgezet richting afnemers die er ontbijtgranen van maken.

Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agrifirm