logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Bodem
  • Bemesting
  • Plantgezondheid
  • Markt
  • Wet & regelgeving
  • Teelt
  • Dierhouderij
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltNederlandse Boekweit Coöperatie is een feit

Nederlandse Boekweit Coöperatie is een feit

Vlnr: Frank ter Beke, Kees Sijbenga, Berend Steenbergen, Nimda Schelhaas, Poppe Braam en Peter Brul.
Vlnr: Frank ter Beke, Kees Sijbenga, Berend Steenbergen, Nimda Schelhaas, Poppe Braam en Peter Brul.
In Assen is op 17 oktober de Boekweit Coöperatie opgericht. Na enkele jaren als project te hebben gedraaid zagen de oprichters nu de kans om een solide en betrouwbare coöperatie op te richten.

‘Het doel van de coöperatie is om de in Nederland geconsumeerde boekweit ook in Nederland te telen door onze leden’, aldus de oprichters. Dat zijn Kees Sijbenga, Berend Steenbergen, Frank ter Beke, Poppe Braam, Peter Brul en Nimda Schelhaas. ‘Dit door een aan- en verkoopcoöperatie op te zetten die de teelt kan begeleiden en aan de andere kant boekweit kan leveren op de wijze die de afnemer vraagt: gangbaar, biologisch, geschoond, gepeld, gries, meel of doppen, met de gewenste kwaliteit en hoeveelheid op het gevraagde moment en alles uiteraard van Nederlandse bodem.’

Glutenvrij

De oprichters zien duidelijke kansen om deze teelt terug te krijgen in Nederland. De oprichters daarover: ‘Boekweit is een pseudograan uit de duizendknoop familie. Geschikt om glutenvrij mee te koken en te bakken, in salades of als risotto, in de pannenkoek of in een toetje en wordt weer populairder in de keuken. Buiten de keuken is boekweit vooral populair bij de insecten door haar uitbundige bloei van acht tot tien weken in juli en augustus en levert daardoor een grote bijdrage aan de biodiversiteit.’

Breed gesteund

De Boekweit Coöperatie weet zich naar eigen zeggen gesteund door provinciale overheden en door natuur- en milieuorganisaties. Zij laat tot slot weten ook open te staan voor particuliere sympathisanten die de boekweitteelt in Nederland een warm hart toedragen.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: De Boekweit Coöperatie

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Veld-post.nl logo
Landbouwnieuws uit Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland over agrarische bedrijfsontwikkeling, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, verzilting, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, weidevogel
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top