Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktOok in 2023 kopen mensen meer biologisch voedsel

Ook in 2023 kopen mensen meer biologisch voedsel

Consumenten kopen meer biologische producten. In 2023 zijn het totale aantal bestedingen gestegen met 11 procent ten opzichte van 2022. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Agrimatie.

De supermarkten blijven de belangrijkste plek voor consumenten om biologische proudcten te kopen. In 2023 werd daar voor 1,3 miljard euro aan producten verkocht. De speciaalzaken zijn met een omzet van 400 miljoen in 2023 een andere belangrijk afzetkanaal voor biologische voeding. De foodservice (horeca, catering etc.) was goed voor een omzet van 316 miljoen in 2023.

Aardappelen, groenten en fruit is met een omzet van 447 miljoen euro de meest verkochte productgroep binnen het biologische segment in 2023, gevolgd door zuivel met 354 miljoen euro. De ontwikkelingen van de bestedingen in het biologische segment hebben in 2023 te maken met een sterke inflatie. De 11 procent stijging van dit jaar is vergelijkbaar met een gemiddelde stijging van de voedselprijzen in 2023.

Impact Covid-19

De bestedingen aan biologische voedingsmiddelen hebben een lange periode in de lift gezeten. Tussen 2010 en 2015 was die stijging soms nog wel hoger met een jaarlijkse toename van 20 procent. Tussen 2015 en 2019 is de omzet van biologische producten jaarlijks met 5 tot 8 procent gestegen.

In 2020 en 2021 was de situatie anders door COVID-19 met ontwikkelingen van tussen een daling van 1 procent en een stijging van 2 procent. Daarna steeg de consumptie weer, want in 2022 en 2023 waren er jaarlijks stijgingen van zo’n 11 procent geweest.

Verantwoording

Het onderzoek wordt gedaan in supermarkten, speciaalzaken voor duurzame voeding en de foodservice (bijvoorbeeld horeca en catering), samen goed voor naar schatting circa 90 procent van alle bestedingen aan voedsel in een normaal jaar.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top