Ekoland.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
    • Sterke Erven
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktPrimeur: Nederlands bio-lupinemeel

Primeur: Nederlands bio-lupinemeel

Paul van Zanten van malerij Inveja en Drees Peter van den Bosch van Lekker Lupine presenteren een primeur: Dutch Lupin Flour. Op de Lekker Lupine B2B-dag in Randwijk op Ekoboerderij de Lingehof konden deelnemers proeven van allerlei smaakvolle gerechten met het meel.

Paul van Zanten en Drees Peter van den Bosch zien het biologische meel van eigen bodem als een gezamenlijk succes. „Wij dachten: dit doen we even makkelijk. Het was wel een grotere uitdaging. Maar in een half jaar is het er nu: meel van Nederlandse lupinebonen!”

Australië

Inveja maalt al 65 jaar lupinebonen voor bakkers en andere verwerkers in Nederland. De grondstoffen halen ze uit Frankrijk en Australië. Van Zanten vertelt: „Hoe mooi is dan een Nederlands product? We kregen hier ook vraag naar, uit Nederland en biologisch gecertificeerd.”

Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want Inveja maalt natuurlijk hele containers lupine. Van den Bosch lacht: „Voor onze vijf ton bonen, nu 3,5 ton meel, moet je dan de machine aanzetten en snel weer uitzetten.”

Maar de ambitie is er. „Komend jaar willen we veertig ton biomeel van Nederlandse bodem.” Van Zanten is overtuigd, want 'de markt is er!'.

Teler profiteert

Het meel is verkrijgbaar in hele pallets of in zakken, en zowel via Inveja als direct bij Lekker Lupine. Dat maakt de samenwerking ook uniek: „We gaan samen naar de markt en hanteren een open prijs model. Of je het nu bij Inveja of bij Lekker Lupine koopt, dat maakt voor de winstverdeling niet uit. En de teler profiteert.”

Op de Lekker Lupinedag konden bezoekers proeven van herstelrepen met lupinemeel, eiwitrijk brood, soep en drankjes en ook vleesgerechten met een kwart lupinemeel.

Tekst: Maria van Boxtel

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Ekoland is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste nieuws over de biologische land-en tuinbouw in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Ekoland.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Bodem
Bemesting
Plantgezondheid
Markt
Wet & regelgeving
Teelt
Dierhouderij
Ekoland.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Bodem
    • Bemesting
    • Plantgezondheid
    • Markt
    • Wet & regelgeving
    • Teelt
    • Dierhouderij
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Het LeerErf
Top