Satellietbeelden van conservenerwten helpen tijdstip oogst te voorspellen
Iedere teler weet dat het oogsttijdstip van conservenerwten zeer nauw komt. Te vroeg betekend opbrengstverlies, te laat betekend kwaliteitsverlies. Valt een oogst veel hoger uit dan verwacht, dan kan dat betekenen dat de fabriek vaak niet alles op tijd kan verwerken. Goede afstemming tussen teler, transport en verwerker is essentieel.
Vegetatie-indexen
Onderzoek wijst uit, dat er een sterke correlatie is tussen de vegetatie-indexen (de verhoudingen tussen licht dat door het gewas op verschillende golflengten wordt gereflecteerd) ten tijde van de bloei van het gewas en de uiteindelijke opbrengst. Deze vegetatie-indexen kunnen het meest efficiënt worden berekend op basis van satellietbeelden die tijdens de bloei worden gemaakt.
De Britse telerscoöperatie HMC Peas houdt sinds 2017 opbrengstgegevens bij van verschillende rassen. Dit wordt gebruikt om een algoritme te ontwikkelen en te kalibreren bij de voorspelling van de opbrengst op basis van satellietbeelden.
Enorm potentieel
Ben Hockridge van teeltvoorlichtingsorganisatie Adas geeft aan dat het project een enorm potentieel heeft om de verwerking van conservenerwten af te stemmen door de oogst beter te voorspellen. Allen Giles, directeur van telerscoöperatie HMC Peas, spreekt zelfs van een revolutie. „Als we de opbrengst van een perceel kunnen voorspellen, kunnen we ervoor zorgen dat het op tijd wordt geoogst en dat ons afval tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor wordt de impact op het milieu geminimaliseerd. ”
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Anna Veltman
Bron: Farmers Weekly