EU gaat streefdoel 25% biologisch landbouwareaal waarschijnlijk niet halen
Dat stelt het agentschap in een recent verschenen rapport. Het streefcijfer van 25 procent is gesteld in de Green Deal, het ambitieuze programma dat de huidige Commissie vlak na haar aanstelling in 2019 presenteerde. In 2021, het laatste jaar waarvan het Milieuagentschap cijfers had, was nog 9.,9 procent van het landbouwareaal, oftewel 16 miljoen hectare, gebruikt voor biologische producten. Dat percentage is de afgelopen jaren gegroeid, stelt het agentschap, als gevolg van een toenemende vraag naar biologische producten en een overheidsbeleid dat op de biologische sector is gericht.
‘Zeer onwaarschijnlijk’
Om het streefdoel te halen moet de jaarlijkse groei van de biosector vanaf nu twee keer zo snel gaan als in de afgelopen tien jaar. Elk jaar zou dan 27.000 vierkante kilometer reguliere landbouwgrond moeten worden omgezet naar biologische landbouwgrond. Dat dat gaat gebeuren acht het Milieuagentschap ‘zeer onwaarschijnlijk’. Het huidige overheidsbeleid in de lidstaten is niet voldoende om dat te halen, en er is meer tijd nodig om de beleidsplannen van de Green Deal uit te voeren. Daarnaast is de groei van de vraag naar biologische producten in de afgelopen twee jaar onzekerder geworden.
Milieu-actieprogramma
Het doel van 25 procent biologische landbouw in 2030 is een van de achtentwintig doelen van het Achtste Milieu-actieprogramma. Het Milieuagentschap heeft in haar rapport al die doelen tegen het licht gehouden en geconcludeerd dat twintig van die doelen ‘waarschijnlijk niet’ of ‘zeer waarschijnlijk niet’ gehaald gaan worden. Vooral de doelen gerelateerd aan EU productie en consumptie - waar het streefdoel biologische landbouw onder valt, naast bijvoorbeeld de streefcijfers voor groene energie-opwekking en voor het gebruik van openbaar vervoer - lijken niet te worden gehaald. Ook de doelen voor biodiversiteit - zoals het areaal aan beschermde gebieden en het aantal vogels in Europa - raken uit zicht. Andere doelen, zoals de eco-innovatie-index en het aandeel van de ‘groene economie’ in de hele economie, lijken wel gehaald te gaan worden.